Foto

Foto: Filadendron / Istock

Slutt å «ghoste» på jobben, si heller nei

Publisert: 11. august 2022 kl 13.29
Oppdatert: 11. august 2022 kl 13.31

­Mita Mallick, skribent og podkastvert som til daglig jobber med inkludering i det Californiabaserte teknologiselskapet Carta, skriver om «ghosting» i et innlegg på nettsidene til Harvard Business Review.

Hun skriver at hun selv er blitt «ghostet» mange ganger.

En leder skulle introdusere henne for en markedssjef i et av de største teknologiselskapene. Det skjedde ikke.

Hun var i tallrike intervjurunder i en stor finansorganisasjon, men det endte med at hodejegerselskapet ikke ringte henne tilbake.

En kunde hadde et oppdrag som hastet, men hun hørte aldri noe mer.

Hva med deg selv? «Ghoster» du andre? Lover du ting som du som leder ikke følger opp?

Kanskje fordi du har det for travelt, ikke lenger er interessert eller kanskje er nervøs for å gå inn i kommunikasjonen?

Saken fortsetter under annonsen

Mallick mener at konsekvensene kan være at du går glipp av talenter, forretningsmuligheter, inntekter og kanskje også egne karrieremuligheter.

Ghosting kan også tære på relasjoner i nettverket ditt, og etterlate et inntrykk av at du ikke er til å stole på.  

Mallick gir i HBR-innlegget noen råd for å finne en balanse mellom å styre sin egen tid og samtidig følge opp de avtalene du har gjort. Dette er tre av dem:

Unngå «ghosting»

  • Si nei oftere
    Mallick viser til en leder som sier at hun må være sikker på at hun kan levere når hun sier ja til noe. Lederen tror at en av en av de viktigste grunnene til at folk «ghoster» andre er at de tar på seg mer enn de rekker over.

    Det kan imidlertid være vanskelig å innrømme at man ikke holder løftene sine og skuffer andre. Noen ledere velger derfor å la det hele forbigå i taushet. De «ghoster» andre.

    Mallick skriver at det kan være vanskelig å si nei. Kanskje er du redd både for å bli mislikt og for å skuffe andre, men på sikt mener hun at å si nei oftere kan forhindre at du brenner broer og ødelegger ditt eget rykte.

    Hvis du ikke har tid til å følge opp alle forespørslene du får, kan det for øvrig være en ide å tipse andre flinke folk om mulighetene.
     
  • Ikke la skyldfølelse stoppe deg
    Gi heller en tilbakemelding og oppdatering på situasjonen, selv om du har dårlig samvittighet for noe som har skjedd/ noe du ikke får fulgt opp. «En kort oppdatering gjør at både du og den andre kan avslutte saken, og det kan også lette din egen skyldfølelse», skriver Mallick.
     
  • Kommuniser også dårlige nyheter
    Gi beskjed hvis eksempelvis en ansettelse, en forfremmelse eller lønnsforhøyelse ikke lenger lar seg gjøre, eller et planlagt kurs ikke vil bli gjennomført. Ikke utsett det. Ledere har et ansvar for å bringe også de dårlige nyhetene.