Selvrefleksjon kan påvirke måten du leder på
LEST OM LEDELSE. Reasearch Digest, en nettside fra The British Psychological Society, har omtalt en studie gjort av Remy E. Jennings med kollegaer ved University of Florida som er publisert i Personnel Psychology.
I studien finner forskerne at de deltagerne som reflekterte rundt sitt best mulige «lederselv» hver morgen, kunne bli hjulpet til å oppføre seg mer som en leder gjennom dagen.
54 studenter på at MBA-kurs i USA deltok i studien. Alle ønsket å bli ledere.
Eksperimentet
Hver morgen ble en gruppe deltagere bedt om å skrive ned sine refleksjoner rundt «tenk på ditt beste mulige jeg i en lederrolle en gang i fremtiden. Se for deg at alt har gått så bra som det kan gå for deg.»
I løpet av perioden ble deltagerne i denne gruppen også bedt om å reflektere rundt egne positive trekk, nyttige egenskaper og måloppnåelser som de følte de hadde oppnådd og som kunne hjelpe dem til å bli en best mulig leder.
Deltagerne i kontrollgruppen skulle på sin side i stedet beskrive om tre nøytrale temaer om morgenen: bilen sin, ting de hadde på kontoret eller landemerker de så på vei til jobben.
For begge grupper målte forskerne positiv og negativ påvirkning.
Lederidentitet
Resten av dagend fulgte alle deltagere samme opplegg, og om kvelden deltok de i en oppfølgingsundersøkelse om hjelpende adferd.
De ble der spurt om de hadde vært mentorer for noen eller hjulpet noen på jobb eller om de hadde oppmuntret noen eller vist at de verdsatte sine kollegaer.
De fikk også spørsmål om «visjonær» adferd; om de hadde snakket om fremtidsmuligheter eller strategiske mål i løpet av dagen.
Til slutt ble deltagerne målt på to måter.
De ble først målt på lederidentitet; her svarte deltagerne på hvor enige de var i påstander som «i dag viste jeg karaktertrekk som en leder». Deretter ble deltagerne bedt om å beskrive dagen med egne ord.
Dette ble senere analysert i lys av opplevelsen av ekspertise og selvtillit.
Refleksjon ga utslag
Funnene i studien viste at det å reflektere over et best mulig «lederselv» økte deltagernes positive påvirkning; noe som ble assosiert med en mer hjelpende adferd og med visjonsrelatert adferd gjennom arbeidsdagen.
De som både hadde hjulpet andre og rapportert om visjonsrelatert adferd, følte også i større grad at de hadde oppført seg som en leder den dagen, og vist mer «innflytelse» – i form av en følelse av høy ekspertise og tillit; som målt i undersøkelsen.
Studien peker i retning av at det å se for seg og reflekterer rundt sitt best mulige lederselv i en periode, kan gjøre folk mer hjelpsomme og gjøre at de hadde mer tillit til egne lederegenskaper.
En av begrensningene ved studien er at det var det store flertallet av deltagere var hvite menn, skriver Research Digest. Forskerne vet ikke om effekten er den samme for andre grupper.
Forskerne understreker at resultatene selvrefleksjon ikke er noen snarvei til suksess i karrieren. Det være fordelaktig for mange, men det kan også være systemfaktorer som jobber mot forfremmelse eller økt innflytelse – eksempelvis for grupper som blir marginalisert på jobben.