Bærekraftig Gjenbruk Ulven åpnet i november. Gjenbruksbutikken drives av frivillige. Oddvar Hatlehol (til venstre) er daglig leder for Bærekraftig Gjenbruk Ulven. Her er han sammen med Magne Rydland, daglig leder for Omatt og Tommy Eriksen, styrelder i Omatt. Foro: Caroline M. Svendsen

Frivillighet

«Rigide momskrav» struper gjenbruksbutikkene

Publisert: 1. februar 2022 kl 14.33
Oppdatert: 1. februar 2022 kl 15.15

–  Når gjenbruksbutikkene blir så store at de blir som små bedrifter, blir det veldig lett at ting ikke fungerer. Jeg tror at mange gjenbruksbutikker om få år vil få store lederutfordringer fordi det er ikke nok av de frivillige som er villige til å ta over rollen som daglig leder, sier Magne Rydland.

Han er i en deltidsstilling som daglig leder for Omatt, en nasjonal interesseforening for gjenbruksaktører i Norge som ble formelt stiftet i 2018. Omatt representerer 126 gjenbruksbutikker rundt omkring i landet og i butikkene jobber det cirka 6000 frivillige − stort sett pensjonister.

Bruttoomsetningene for gjenbruksbutikkene Omatt representerer for det siste vanlige omsetningsåret i 2019 før pandemien var på 165 millioner kroner. Disse pengene sluses videre til humanitære prosjekter både i utlandet og her hjemme. Siden de frivillige jobber gratis drives ingen av gjenbruksbutikkene med profitt.

Vi treffer Rydland i lokalene til Bærekraftig Gjenbruk Ulven, et stort lokale på et gatehjørne rett ved et kollektivknutepunkt på Ulven i Oslo. Området er i ferd med å bygges ut med mange nye leiligheter og næring, og Bærekraftig Gjenbruk Ulven ligger sentralt og synlig plassert. Mange av gjenbruksforretningene i interesseforeningen har de samme utfordringene over hele landet, for eksempel når det gjelder ledelse.

Både daglig leder for Bærekraftig Ulven Gjenbruk Oddvar Hatlehol og styreleder for Omatt Tommy Eriksen er til stede sammen med Magne Rydland.

Ifølge styreleder Tommy Eriksen har 30-40% av gjenbruksbutikkene innenfor Omatt-nettverket så store ledelsesutfordringer at de står i fare for å legge ned fordi de ikke veldig enkelt kan hente inn en lønnet daglig leder.

– Det gjelder ikke for alle gjenbruksbutikkene våre. Noen lar seg drive godt bare ved bruk av frivillighet og uten butikkledere, sier Eriksen. Han peker på at dette ofte har sammenheng med hvor store butikkene er og hvor komplisert det er å drive dem.

Saken fortsetter under annonsen

Bærekraftig Ulven Gjenbruk har foreløpig ikke noe ledelsesproblem, da Oddvar Hatlehol synes det er greit å være daglig leder på frivillig basis uten lønn. Han er likevel klar på at det er mange oppgaver som må løses på daglig basis, alt fra å lage vaktlister, følge opp de frivillige, driftsansvar og medarbeidersamtaler. Hatlehol trives med oppgavene og følger han har god oversikt men forstår at oppgavene kan være utfordrende for noen.

Frivillighet i endring

Flere faktorer gjør det mer krevende å lede en gjenbruksforretning i dag,

En faktor er at frivilligheten er i stor endring og de frivillige ønsker mer tilrettelegging av oppgavene, i tillegg til mer meningsfulle oppgaver.

–  Det å jobbe med frivillig arbeid stiller helt andre krav enn for 15 år siden, og det krever at noen i hver butikk har et overordnet ansvar. Sånn som det er nå er vi helt avhengig av ildsjelene, sier Magne Rydland. –  De må få noe igjen når man jobber gratis, legger han til.

Som daglig leder i Bærekraftig Gjenbruk Ulven har Oddvar Hatlehol store ambisjoner. Butikken åpnet i slutten av november og er så vidt i gang.

Hatlehol ønsker at gjenbruksbutikken skal bli et samlingssted der folk i nærmiljøet kan møtes på tvers av kulturer og alder og at det kan bli et sted der man kan føle seg hjemme.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Hatlehol kommer alle typer kunder, unge som gamle til butikken, de som har god råd og de som har trangere økonomi. Han sier at de ser at spesielt den oppvoksende generasjonen er mye mer opptatt av gjenbruk og bærekraft, og at de gjerne handler på gjenbruksbutikker.

–   Vi ønsker også å engasjere yngre medarbeidere, sier Magne Rydland.

I Bærekraftig Gjenbruk Ulven jobber det rundt 40 frivillige, mest pensjonister. For tiden er butikken åpent tre dager i uken.

Gjenbruksbutikken på Ulven får daglig inn varer. Disse varene sorteres ut i butikkens underetasje der frivillige bestemmer om varen skal selges i butikk, gis videre til andre formål, sendes til et prosjekt de samarbeider med i Polen eller ende som avfall.

Momsproblematikken hindrer sunn drift og muligheten til enda mer gjenbruk

Momsfritak

Gjenbruksbutikker har unntak for moms så lenge alle varene de selger er gitt gratis. Under unntaksbestemmelsene for moms kan gjenbruksbutikker som mottar varer gratis som gaver selge dem videre uten moms.

Saken fortsetter under annonsen

Unntaksbestemmelsen har som konsekvens at hvis butikken både selger varer som er momspliktige og mottar gaver som de selger videre uten moms, så utløser det moms på alt i butikken. Og dersom det blir moms også på brukte varer, vil de nødvendigvis gå opp i pris og da blir også konkurransesituasjonen vanskeligere.

–  Fritaksbestemmelsene for moms setter dessuten som krav at det ikke kan være en lønnet ansatt i butikken, for da utløser det moms på alle varene, sier Tommy Eriksen.  I klartekst betyr det at en gjenbruksbutikk som ønsker det ikke kan hyre inn en daglig leder som får lønn for å drive butikken.

De tre beskriver unntaksbestemmelsene som «veldig rigide.»

–  Vi ønsker bedre rammevilkår og vi betaler gladelig moms på nye varer, hvis vi samtidig kan beholde momsunntaket på brukte varer som vi mottar gratis, sier Magne Rydland. Da vil de gjenbruksbutikkene som ønsket det kunne ansette en daglig leder. Han påpeker at en slik modell også bidrar til arbeidsinntekter til staten.

–  Momsproblematikken hindrer sunn drift og muligheten til enda mer gjenbruk, og det bidrar ikke til mer bærekraft, som jo er målet vårt, sier Magne Rydland.

Oddvar Hatlehol peker i tillegg på rollen gjenbruksforretningene har som en arena for arbeidsutprøving og oppfølging av rusmisbrukere og andre sårbare grupper i samfunnet.

–  Ved å jobbe hos oss får mange av disse menneskene verdifull arbeidserfaring og en attest som de kan bruke videre, sier Hatlehol.

Saken fortsetter under annonsen

–  Hvis ikke gjenbruksbransjen får mulighet til å ha en lønnet ansatt, kan vi ikke ha mange som trenger mye oppfølging inne samtidig, sier han.

Gjenbruksbutikken på Ulven er en av 10 gjenbruksbutikker i Omatt som må betale moms, blant annet fordi de har valgt å selge kaffe, og det utløser momsplikt på alle varene i butikken.

–   Jeg håper ikke det utfordrer lønnsomheten, sier Hatlehol. – Men inntil videre satser vi på å beholde de samme prisene, sier han.