Organisasjonen Lederne og forbundsleder Audun Ingvartsen er kritiske til lederstilen som dominerte i oljebransjen i pionertiden.

Foto

Lederne

Organisasjonen Lederne har lenge advart mot «amerikanisering» av ledelse

Publisert: 10. februar 2022 kl 14.28
Oppdatert: 11. februar 2022 kl 11.20

Audun Ingvartsen er forbundsleder for arbeidstagerorganisasjonen Lederne, som har medlemmer i olje- og gassnæringen i ulike roller.

Selv jobbet han offshore fra tidlig på åttitallet; først som kjøkkensjef, og etter hvert forpleiningssjef med ansvar for hotellbiten.

Ingvartsen mener at NRKs «Lykkeland»-serie og TV2s dokumentar om Kielland-ulykken synliggjør at noen har betalt en pris, både hva angår sikkerhet og arbeidsforhold, for at Norge ble så rikt.

– Vi skal ha respekt for dem som har jobbet offshore og betalt prisen, sier han.

Forbundslederen mener at virksomheten på norsk sokkel har påvirket det norske arbeidslivet positivt på flere måter, blant annet ved at den sikkerhetskulturen som utviklet seg offshore har påvirket landbasert virksomhet.

I tillegg kommer teknologioverføring, og i noen bransjer også arbeidstidsordninger som har likhetstrekk med innretningene i Nordsjøen.

Saken fortsetter under annonsen

Strakk strikken

Ingvartsen kjenner offshore-kulturen og kjenner igjen problemstillingene rundt overtid, harmonisering av timelister og slapp sikkerhetskultur som skisseres «Lykkeland» i de tidlige årene på sokkelen.

– Alt er ikke hundre prosent i dag heller, men nå er det ikke så enkelt å omgå regelverket.

Før alt ble gjennomregulert, var det dessverre flere som strakk strikken

– Før alt ble gjennomregulert, var det dessverre flere som strakk strikken.

Organisasjonen Lederne har det siste tiåret advart mot det de omtaler som «amerikanisering av ledelse»; en type ledelse som minner om det amerikanske ledere sto for i oljebransjens tidlige år på sokkelen.

«Amerikanisert ledelse»

Saken fortsetter under annonsen

Uttrykket «amerikanisering» viser til ledere som forteller hvordan ting skal være, uten å ta med medarbeidere og ledere som jobber med drift på råd, ifølge Ingvartsen; som beskriver det som en mer autoritær og demotiverende form for ledelse.

– I nordisk bedriftsledelse må ledere også skjære igjennom, men det er som regel en prosess der de som jobber med drift får medvirke i forkant, sier han.

I medlemsundersøkelsen «Norsk ledelsesbarometer» har Lederne sammen med forskere fra Arbeidsforskningsinstituttet i ti år stilt spørsmål om blant annet ledelse.

De mener en inkluderende lederstil, der medarbeidere tas med på råd, er det mest virkningsfulle.

Vi ser det på land også, men hos flere aktører offshore

– Vi har sett en dreining i retning en litt hardere kultur i noen selskaper; og da i hovedsak utenlandskeide selskaper. Vi ser det på land også, men hos flere aktører offshore, sier Ingvartsen. 

Offshore kom de største forandringene i forholdet mellom fagforeninger og arbeidsgivere i overgangen mellom 70- og 80-tallet; etter mange kamper og streiker. 

Saken fortsetter under annonsen

– Det handlet ikke alltid om kroner og øre. Det handlet også om retten til å bli hørt, og vanskeligst var det i de store, utenlandskeide selskapene.