Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen slutter i løpet av året. Nå er listen over søkere som ønsker å etterfølge ham offentliggjort.

Foto

Terje Pedersen / NTB

NRK kan ha gått glipp av den beste leder-kandidaten

Publisert: 17. mars 2022 kl 12.13
Oppdatert: 17. mars 2022 kl 12.13

Det sier daglig leder i HR Norge, Even Bolstad, til Dagens Perspektiv.

Onsdag ble listen over søkere til landets viktigste og mest prestisjetunge mediejobb offentliggjort: 22 mennesker ville bli ny kringkastingssjef etter Thor Gjermund Eriksen, som gir seg i løpet av året etter ni år i NRKs sjefsstol.  

Mange vil trekke seg

Foto

Even Bolstad er daglig leder i HR Norge. 

Max tre av de 22 søkerne til jobben som ny kringkastingssjef er seriøse kandidater. To av dem – begge kvinner − er interne søkere med lang fartstid fra NRK-systemet. I tillegg er en mann på søkerlisten unntatt offentlighet. De 19 andre er helt uaktuelle og dermed uinteressante, mener Bolstad.

− Søkerlista er helt uinteressant. Vi aner ikke hvem som har vært i samtaler om jobben, og det er sikkert ganske mange. De har nok kartlagt et stort landskap.

− Men de fleste av disse har enten trukket seg eller fått beskjed om at de ikke vil nå helt opp, sier HR Norge-sjefen.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Bolstad er det «veldig interessant» at en kandidat har fått lov til å være skjermet for offentliggjøring. Det betyr nok at vedkommende står sterkt. At de to andre, aktuelle kandidatene står på listen, kan ha med at de er interne søkere, og av den grunn ikke fikk lov til å «være hemmelige».

− Mange kan føle seg kallet, eller bli invitert til en samtale om en slik jobb. Men dersom de får beskjed om at de er blant de 3 – 5 mest aktuelle kandidatene og at man «gjerne ser at de søker», så vil mange trekke seg.

− Dersom de ikke nærmest blir garantert jobben, vil ikke toppledere stå på en slik liste. Så enkelt er det bare. Da gir de et signal til sin nåværende arbeidsplass om at de er på vei ut. Og det kan skade både dem selv og virksomheten deres, sier Even Bolstad.

86 % ønsker ikke offentlige søkerlister

Foto

Nina Riibe er administrerende direktør i Econa. 

Interesse- og arbeidstakerorganisasjonen for økonomer, Econa, har nylig gjennomført en undersøkelse blant sine medlemmer om hvordan de ser på dette med offentlige søkerlister. 86 prosent av medlemmene med lederstillinger sier risikoen for å komme på slike lister gjør en stilling mindre attraktiv:

− Det er 22 søkere til den mest prestisjefylte, og kanskje viktigste, lederjobben i medie-Norge. Av disse er det bare en håndfull som er reelle kandidater. Det betyr at NRK, og det norske samfunnet, antakelig har gått glipp av mange dyktige kandidater, sier administrerende direktør i Econa, Nina Riibe, og viser til egen undersøkelse:

Saken fortsetter under annonsen

−  Econa kan si dette fordi 86 prosent av medlemmene våre som er toppledere i privat sektor sier at en slik offentlig liste gjør en stilling mindre attraktiv.

− Det typiske ved denne prosessen er at de mest aktuelle kandidatene er interne søkere eller unntatt offentligheten. I tillegg vet vi ikke hvor mange søkere som ble veiet og vurdert på veien, og som aldri nådde søkerlister, tilsettingsutvalg eller offentligheten for øvrig. Vi får altså en dobbelt negativ effekt ved at vi både skremmer bort potensielle søkere, uten å få den transparensen ordningen er ment å sikre, sier Riibe.

Hun framhever at Econa ønsker åpenhet, men at dette må gjøres på en måte som sikrer at offentlig sektor også kan konkurrere om de beste hodene.

− Dagens løsning leverer ikke på noe av dette, og må derfor revideres, mener Nina Riibe.

Sjansen er stor for at man har gått glipp av mange gode kandidater

To parallelle prosesser

Even Bolstad mener at det i dag i realiteten ofte foregår to parallelle prosesser når man lyser ut offentlige lederstillinger: Den ene er prosessen med de offentlige søkerlistene, der folk søker på vanlig vis. Den andre prosessen er den han kaller for en virksomhetsplikt, der de forsøker å få fatt i de beste kandidatene og så formaliserer man det hele på slutten.

Saken fortsetter under annonsen

– Mange kandidater ville aldri akseptere å stå på en offentlig søkerliste, før helt i innspurten, når de vet hvordan de ligger an, sier Bolstad.

Det er mulig at de som nå står på søkerlisten til ny NRK-sjef er de tre beste kandidatene som finnes, påpeker Bolstad. At alle andre er skrelt vekk før søkerlisten ble offentliggjort, og at man her står igjen med toppen av isfjellet.

− Det vet vi ikke. Så lenge man får lov til å filtrere ut søkere før søkerlisten offentliggjøres, er det greit. Men det er jo å «gå rundt» lovens hensikt.

− Men dersom de, denne gangen, har valgt å «følge boka», at departementet har strammet inn på hvordan regelverket rundt disse tingene skal tolkes, så er sjansen for at man har gått glipp av mange gode kandidater stor, mener HR Norge-sjefen..

−  I Danmark har man eksplisitt gitt unntak fra offentlighetsloven når det gjelder søkere til profilerte offentlige stillinger. Det bør vi gjøre i Norge også.