Foto

Istock / VioletaStolmenova

Noen råd for å unngå å «miste det helt» når du skal prestere under press

Publisert: 13. april 2022 kl 09.15
Oppdatert: 19. april 2022 kl 15.41

LEST OM LEDELSE. Å fryse til. Å ikke klare å få sagt det du vil si. Å ikke klare å tenke klart, før etterpå.

Å prestere under press fra omverdenen er ingen selvfølgelighet.

For å håndtere presset kan arbeidsliv og ledere imidlertid lære noe av toppidrettsutøvere; mener Maude Lavanchy og professor Alyson Meister fra handelshøyskolen IMD i Sveits.  

Når kroppen «fryser til» slik at man ikke klarer å prestere på sitt beste, er det fordi den har gått i modus for å beskytte seg mot noe i omgivelsene som oppfattes som en fare, skriver de to i et innlegg på sidene til Harvard Business Review.

En cocktail av stressrelaterte hormoner som kortisol og adrenalin slår inn, og kan påvirke blant annet pust og hjerterytme.

Dette kan igjen påvirke «arbeidsminnet» ditt; og gjøre at du kan få trøbbel med å ta inn og bearbeide ny informasjon. Andre konsekvenser kan være negative følelser og en tendens til å overtenke.

Lavanchy og Meister viser imidlertid at man kan lære av toppidrettsutøvere.

Gitt at du har trent på det du skal prestere og egentlig kan det, anbefaler de blant annet disse teknikkene for å prestere når det gjelder som mest:

Saken fortsetter under annonsen
  • Tren på press
    Toppidrettsutøvere trenger ikke bare på idretten sin, men også på å håndtere press. De bedriver mental trening, men trenere kan også innføre uventede stressfaktorer i omgivelsene.

    Lavanchy og Meister skriver om en trener som ødela svømmebrillene til svømmeren Michael Phelps før en konkurranse, og tvang ham til å konkurrere uten. Under OL ble svømmebrillene fylt med vann, men han presterte til gullmedalje og verdensrekord likevel. I arbeidssammenheng kan man for eksempel trene på en presentasjon foran publikum, og be dem om å avbryte med negative kommentarer.

    En annen variant er å slå av datamaskinen, og tvinge deg selv til å fortsette uten å ha presentasjonen å støtte deg til.

  • Ikke tenk, bare gjør det
    De fleste toppidrettsutøvere vet at det å overtenke i konkurranseøyeblikket, eller å analysere altfor mye, kan gjøre at de presterer dårligere.

    For å unngå dette er det noen som «distraherer» seg selv like før konkurranse for å unngå at hodet kverner for mye rundt forstyrrende faktorer. Noen hører på musikk, andre leser, bedriver meditasjon eller gjør andre ting. Usain Bolt skal ha sagt at han tenkte på noe annet enn presset han stod i rett før løp. Det var også grunnen til at han «klovnet rundt» før løpene. Han ville overbevise seg selv om at han var avslappet, og fornøyd med seg selv».

  • Sett situasjonen i perspektiv
    Ikke la det overvelde av din mulighet til å prestere, eller hvor stort du tenker dette skal bli. Skill mellom identiteten din – hvem du er som person – og resultatene. Det forandrer ikke livet ditt.

    IMD-akademikerne minner også om at toppidrettsutøvere vet at tilbakeslag er en del av prosessen og finner motivasjon i det. President Obama skal ha anbefalt å se «kriser» i et større bilde; i lys av verdier og langsiktige mål. Dét kan være til hjelp for å dempe tankene om hvilken effekt en enkelt hendelse har i det store.