Næringsministeren er utålmodig – vil ha økt kvinneandel i styrer og ledelse
– Jeg er mer enn villig til å gjøre drastiske ting for å øke likestilling, mangfold og inkludering, sa næringsminister Jan Christian Vestre.
Ordene falt i forbindelse med at Jan Christian Vestre var en av innlederne på She Conference torsdag. Formålet med She Conference er å skape fremskritt mot kjønnsbalanse i næringslivet. Konferansen avholdes årlig.
I innlegget viste Vestre til at det var kun 30 prosent norske kvinnelige gründere, 19.6 prosent av styremedlemmer i private selskaper som var kvinner, og at bare 14 prosent av Norges 200 største selskaper er kvinner.
Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om at bare 5 av de 50 største selskapene på Oslo Børs har en kvinne som styreleder.
Åpner for å se på lovverket på nytt
Vestre konkretiserte ikke nærmere hvilke tiltak som eventuelt kunne bli aktuelle for å øke kvinnenadelen i ledelsen av norske selekaper og i styrerommene, men sa følgende:
– For 20 år siden gjorde vi noe med lovverket på likestilling, kanskje det er tid for å se på lovverket på nytt, sa han.
Loven som krever at det skulle være en kvinneandel på minst 40 prosent i alle almene aksjeselskaper ble innført i 2002
– Likestilling og mangfold er helt øverst på regjeringens agenda, og jeg er veldig utålmodig, sa Vestre til en fullpakket sal under sitt innlegg på konferansen.
Samtidig ba han alle som har gode ideer for hvordan mangfold og inkludering i norske selskaper og styrer kan inkluderes og akselereres om å ta kontakt.
– Vi må alle ta ansvar for å få til mer mangfold, sa Jan Christian Vestre.
Peker på strukturelle årsaker
Tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var også en av paneldeltakerne på konferansen. Han var næringsminister i Solberg-regjeringen fra 2018-2020.
Røe Isaksen pekte på strukturelle årsaker til hvorfor det ikke er flere kvinner i ledende posisjoner i norsk næringsliv. Røe Isaksen jobber nå som samfunnsredaktør i E24.
– Det som slo meg da jeg var næringsminister var at alle jeg snakket med om denne problematikken, mente det skyldtes tilfeldigheter, mens det i virkeligheten dreier seg om at det må gjøres strukturelle endringer i selskaper for å få dette til sier han.