Lederkurs fikk ledere til å se seg om etter nye jobber
Lest om ledelse. Lederkurs og -utdanninger kan gi deltagere et negativt syn på egen arbeidsplass og gjøre at de får lyst til å søke seg vekk, skriver danske Lederstof.
Problemet er at kursene ofte presenterer et utopisk verdensbilde, som får arbeidsplassen til å fremstå som altfor kompleks.
Dette ifølge Magnus Larsson ved Copenhagen Business School, som sammen med to kollegaer har fulgt deltagere i et svensk lederutviklingsprogram i studien «It's the organization that is wrong: Exploring disengagement from organizations through leadership development'»
Lederprogrammet varte i 12 dager og hadde fokus på bærekraftig ledelse. 10 av 86 ledere fra privat og offentlig sektor, store og små organisasjoner, ble dybdeintervjuet av forskerne før, under og etter lederkurset. I tillegg ble deres nærmeste leder intervjuet.
Noe av målet med kurset var å gi ledere større tro på egne evner og at de kunne gjøre en forskjell, men forskerne avdekket også en annen tendens: Kurset kunne føre til en følelse av fremmedgjorthet og skepsis overfor egen organisasjon.
Det er små tall, men fem av de ti som ble intervjuet fortalte at de overveide å si opp etter å ha tatt lederprogrammet. Det var halvparten av dem som var plukket ut.
Men problemstillingen er ikke ny, og Larsson skisserer i et intervju hos Lederstof flere mulige forklaringer på hvorfor deltagere på lederkurs kan distansere seg fra egen arbeidsplass:
- De møter andre ledere og opplever et fellesskap som kan utkonkurrere identifikasjonen med egen arbeidsplass. De kan bygge opp en identitet som «oss som ledere», og det er ikke sikkert dette harmonerer med det som skjer på egen arbeidsplass.
- Noe også andre undersøkelser har pekt på, er at en organisasjon må være tydelig for at man skal identifisere seg med den. Når ledere kommer i kontakt med andre ledere ser de at man kan gjøre ting annerledes og dét tiltaler kanskje lederen mer enn det som skjer i egen organisasjon.
- Ledere lærer noe på kurset som han eller hun har lyst til å prøve i praksis, men blir frustrert over at dette ikke lar seg gjøre i nåværende jobb.
Ledernes skepsis fikk «drahjelp» av at de på kurset kunne bekrefte hverandre og at arbeidsplassene deres ikke levde opp til idealene.
Larsson mener imidlertid at en av de viktigste grunnene til at lederkurs kan svekke lederes lojalitet til egen arbeidsgiver er at en del lederutdanninger gir et forenklet syn på virkelighetens problemstillinger.
Dermed kan ledere oppleve at bildet de får ikke stemmer med hverdagen.
Larsson er skeptisk til å gi ledere en urealistisk oppfatning av hvordan en organisasjon fungerer.
Et av hans egne råd for lederutvikling, er å utvikle lederes evne til å håndtere kompleksitet framfor å presentere enkle løsninger.
Lederstof er nettsiden til den danske organisasjonen Lederne.