Vaksinering mot korona
Foto

Koronapandemien har så langt hatt en samlet prislapp på 34,5 milliarder kroner for kommunesektoren. Grovparten gikk til helse- og omsorgstjenester. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sluttrapport lagt fram:

Korona har kostet kommunesektoren 34,5 milliarder

Publisert: 6. september 2022 kl 09.30
Oppdatert: 6. september 2022 kl 10.51

Arbeidsgruppen, som ble nedsatt i april 2020, besto av representanter fra seks departement og Kommunesektorens organisasjon (KS). Mandatet var at den skulle se på hvilke typer utgifter og inntekter som ble påvirket av koronautbruddet, altså både økte kommunale og fylkeskommunale utgifter og tap av inntekter.

Like før helga la den fram sin sluttrapport. Med dette blir gruppen oppløst, slik det var skissert i mandatet.

Koronapandemien har krevd mye av menneskene, men også av kommunene og fylkeskommunene som skulle gjøre sitt for å demme opp for virusutbruddet. Og det har kostet.

Økte utgifter og inntektstap

Ifølge den avsluttende oversikten har koronapandemien så langt kostet den samlede kommunesektoren (kommunene og fylkeskommunene) 34,5 milliarder kroner siden våren 2020 og fram til utgangen av juni i år. Her er årsoversikten som går fram av sluttrapporten:

  • 2020 – totalt 9,6 milliarder kroner (5,5 milliarder til kommunene og 4,1 milliarder til fylkeskommunene)
  • 2021 – totalt 16,1 milliarder kroner (12,0 milliarder til kommunene og 4,1 milliarder til fylkeskommunene)
  • 1. halvår 2022: anslått til 8,8 milliarder kroner (7,5 milliarder til kommunene og 1,3 milliarder til fylkeskommunene)

Totalsummene består først og fremst av netto merutgifter, tap av inntekter og lavere skatteinntekter for kommunene – som konsekvens av mange permitteringer og stengte butikker da store deler av landet måtte gjennom strenge, sentrale smitteverntiltak.

Saken fortsetter under annonsen

Fylkeskommunene hadde først og fremst inntektstap fra billettsalg til kollektivtrafikken.

I første halvår i år har virusutbruddet altså kostet kommunene og fylkeskommunene 8,8 milliarder kroner. 4,8 milliarder kroner alene ble brukt til helse- og omsorgstjenester.

KS: Full kompensasjon

Under hele pandemien har KS tatt til orde for at kommunesektoren poengtert behovet for full økonomisk kompensasjon. Bakgrunnen var at det regulære tjenestetilbudet til befolkningen ikke skulle bli skadelidende under virusutbruddet.

– Vi forventer at regjeringen holder sine løfter og kompenserer merutgiftene også for 2022 i nysaldert budsjett, sa styreleder i KS, Gunn Margit Helgesen, da arbeidsgruppens sluttrapport ble presentert.

Neste års statsbudsjett

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) roste kommunesektoren for å ha gjort en «formidabel jobb» under hele pandemien og lovet økonomisk kompensasjon når forslaget til neste års statsbudsjett legges fram om drøye to måneder.

Saken fortsetter under annonsen

– Arbeidsgruppens rapport viser at pandemien satte tydelige spor i kommunene også i 2022. Regjeringen vil nå gå igjennom rapporten og fremme forslag om kompensasjon i nysaldert budsjett i november, sier.

Fjorårets samlede koronautgifter og inntektstap på 16,1 milliarder kroner er så langt blitt kompensert med 15,7 milliarder kroner.