Foto

(Foto: Istock / makyzz)

Jo flere, jo verre. Når ledere skal lede for mange medarbeidere, er det ikke bra for noen

Publisert: 22. august 2022 kl 14.31
Oppdatert: 23. august 2022 kl 09.50

Lest om ledelse. Linda Corin, arbeidsmiljøforsker ved Institutet för stressmedicin (ISM) i Västra Götalandsregionen i Sverige har sammen med kollega Maral Babapour Chafi støvsugd nasjonale og internasjonale forskningsmiljøer på jakt etter forskning på betydningen av antall medarbeidere per leder.

De to har sammenstilt forskning innenfor helse og omsorg, og mener resultatene er i stor grad overførbare til andre sektorer; særlig i det offentlige. 

Det sier Corin til Chefstidningen; som har omtalt forskningen.

De negative følgene av for store arbeidsgrupper per sjef er mange, sier Corin i intervjuet med den svenske avisen: Jo flere, jo verre, ut fra en masse ulike aspekter.

  • Ledere som har ansvar for arbeidsgrupper som er for store opplever at de får mindre kontroll i arbeidet, jobbtilfredsheten reduseres og de opplever mer overbelastning og stress.

  • Lederskapet lider i sin tur fordi kvaliteten på lederskapet blir dårligere. I tillegg svekkes det gode lederskapet, fordi effekten av det blir dårligere i store grupper.

  • For medarbeiderne betyr store arbeidsgrupper at jobbtilfredsheten og engasjementet reduseres. De får mindre tid til å snakke og samhandle med sjefen. Alt i alt blir misnøyen med både arbeidsmiljøet og sjefen større.

  • For virksomhetene innenfor helse og omsorg finner forskerne at pasientene er mindre fornøyde, og at utskiftningene av både medarbeidere og ledere er høyere.  

Linda Corin har ingen fasit på hvor mange medarbeidere hver enkelt leder bør ha ansvaret for. Svaret påvirkes blant annet av hvor gode støttefunksjonene er, stabiliteten i organisasjonen, arbeidsoppgavene og geografisk spredning.

Men hun sier til Chefstidningen at når vi begynner å nærme grupper på over 50 medarbeidere per sjef, som ikke er uvanlig innenfor helse og omsorg i Sverige, så spiller det nesten ingen rolle hvor godt organisasjonen er rigget ellers eller hvor god og erfaren sjefen er. Det blir for tøft uansett.
 

Saken fortsetter under annonsen