Internasjonal undersøkelse: 9 av 10 vil legge til rette for hybridarbeid
Lest om ledelse. I en ny, internasjonal undersøkelse analysebyrået IDC har gjort på vegne av it selskapet Cisco svarer 93 prosent av de spurte lederne at de vil bruke like mye eller mer penger på å legge til rette for hybridarbeid i løpet av 2022.
Undersøkelsen er gjort blant 1430 respondenter fra bedrifter med 250 ansatte eller mer i 20 ulike bransjer, hovedsaklig med kontorarbeidsplasser, i 12 land i Asia, Nord-Amerika, Latin-Amerika og Europa. Det er ikke oppgitt hvor mange nordiske selskaper som er med i undersøkelsen.
Representanter for HR, it, drift og andre ledere med ulike erfaringer rundt hybridarbeid har deltatt.
Hybridarbeid, altså at man jobber delvis fra kontoret og delvis hjemmefra eller på farten, har blitt en trend etter pandemien og det er gjort mange undersøkelser og studier på feltet.
Ciscos ferske undersøkelse viser da også at nesten halvparten av de spurte, 45 prosent, tror den hybride arbeidsdagen blir normal praksis i årene som kommer, skriver Cisco i en pressemelding.
– Vi tror hybridarbeid vil bli normen for kontorarbeidere på tvers av bransjer, og noe arbeidstagere vil forvente fra bedrifter.
– De som ikke blir med på utviklingen vil få problemer både med konkurransekraft og å holde på talenter, uttaler Trine Strømsnes, administrerende direktør i Cisco Norge i pressemeldingen.
Som stor teknologileverandør til bedriftsmarkedet ønsker Cisco å finne ut mest mulig om utviklingen, og i vår fikk selskapet utført en omfattende undersøkelse av hvordan arbeidsgivere og arbeidstakere opplever å jobbe hybrid.
Funnene er presentert i rapporten «Hybrid Work Index». Ifølge undersøkelsen deles bedriftene inn i fire grupper, alt etter hvor modne de vurderes å være for hybridarbeid.
De 4 modenhetsnivåene
- Observatører. De har begynt å utforske ulike hybridmodeller, men jobber mest på tradisjonelt vis; på arbeidsplassen. / prosent av deltagerne i undersøkelsen var i denne kategorien.
- Aktive brukere. De eksperimenterer med hybridmodeller og investerer i teknologi som støtter oppunder denne måten å jobbe på. I undersøkelsen svarte 47 prosent at de jobbet på denne måten.
- Vinnere. Ser positive effekter av hybride arbeidsmodeller på avdelingsnivå, men har ikke tatt dem i bruk på selskapsnivå. 37 prosent av de spurte oppga at selskapet praktiserte hybridarbeid på dette nivået.
- Innovatører. Har regelverk og retningslinjer for hybridarbeid på tvers av organisasjonen og teknologi for å støtte oppunder en «hybrid først» strategi der arbeidstagere likestilles; samme hvor de måtte jobbe fra. 8 prosent av deltagerne i undersøkelsen falt inn i denne kategorien.
Funnene i undersøkelsen viser at jo mer modne bedriftene var med hensyn til hybridarbeid, jo oftere rapportere de om økt produktivitet og mer smidighet i måten å jobbe på. De opplevde også at det var lettere å tiltrekke seg de flinkeste medarbeiderne. I den norske pressemeldingen uttaler Trine Strømsnes at funnene de har gjort viser at «vi fortsatt bare er i begynnelsen av en arbeidslivsrevolusjon».
– Det er i ferd med å vokse frem en ny forståelse av at arbeidsplassen ikke trenger å være en plass du drar til, men noe du tar del i. Jobben er ikke hvor du drar, men hva du gjør, sier Strømsnes.
– De som har kommet et stykke på vei i å implementere en hybrid arbeidshverdag begynner nå å høste frukter både i form av økt effektivitet og bedre trivsel i bedriften. Derfor er det all grunn til å tro at denne utviklingen vil fortsette, sier hun.
Cisco spurte i undersøkelsen også om hva som skal til for å oppnå en «hybrid modenhet» der man begynner å høste fordeler av hybridarbeidet. 51 prosent av lederne som svarte mente at nødvendig teknologi var viktigst, 33 prosent mente det var viktigste var å jobbe med kultur og medarbeidere, 12 prosent mente å definere retningslinjer var den viktigste faktoren, og 4 prosent mente det å ha lokaler tilpasset hybridarbeid var aller viktigst.