Møtediskusjon

I avdelingsmøter, med for eksempel fire-fem personer, er det ikke uvanlig at én eller to tar ordet straks det blir et tomrom, skriver de fire kronikkforfatterne. Foto: Dobrila Vignjevic / iStock Photos

Har du en medarbeider som stadig klager?

Publisert: 17. juni 2022 kl 13.10
Oppdatert: 20. juni 2022 kl 11.53

LEST OM LEDELSE. En medarbeider som klager «hele tiden» kan gjøre noe med stemningen på avdelingen. 

Hvis én persons klagesang er til irritasjon både for kollegaene og deg som er leder, bør du handle.

Det skriver Væksthus for ledelse, som jobber med initiativer til bedre ledelse i kommuner og regioner i Danmark, på sine hjemmesider.

De har snakket med organisasjonspsykolog Steine Reinhoft, som mener at medarbeidere sjelden klager helt uten grunn. Her er noen av poengene i psykologens tips:

  • Forstå hva medarbeideren klager over og hvorfor
    Undersøk nærmere: Hva er det han klager over og hvorfor? Hva er kjernen? Forsøk å få et bilde av bakenforliggende årsaker; private og/ eller jobbrelaterte. Gå fram på en måte som gjør at du bygger en relasjon fremfor å skape mer avstand.
  • Sett ord på problemet
    Hvis du vil ta opp den evige klagingen, bør du gjøre det med respekt og forståelse, mener Reintoft. Tipset hennes er å stille naturlige spørsmål om arbeids- og privatliv, fremfor å «avhøre» den det gjelder. Psykologen mener du skal ta det du hører på alvor og at dere kan enes om hva som eventuelt kan gjøres.
    Det går imidlertid en grense, og hvis medarbeideren har et reelt adferdsproblem som går utover andre, bør lederen ta det opp i en samtale, ifølge Reintoft. «Det kan være mange knapper å trykke på før man kommer hit, men det er kun lederen som kan sette en stopper for adferd som skader arbeidsmiljøet. Og det kan være nødvendig med klar tale»,
    sier hun til Væksthus for ledelse.
  • Pens samtalen inn på et bedre spor
    Hvis medarbeideren klager på uheldige tidspunkt, prøv å omdirigere samtalen. En leder kan for eksempel si: «Dette skal vi ikke snakke om nå, men jeg har notert meg det». En annet grep kan være å be alle om å komme med kritiske innspill til et forslag, slik at det ikke alltid er den samme som er kritisk.

­

Saken fortsetter under annonsen