Foto

Gro Bakstad, konsernsjefen i Vy, har sittet i styret i Veidekke siden 2010 og overtok i mai rollen som styreleder etter Svein Richard Brandtzæg. (Foto: Heiko Junge, NTB) 

Forventer at flere kvinner blir styreledere – Noe annet er ulogisk, sier styrelederen i Veidekke

Publisert: 23. august 2022 kl 13.56
Oppdatert: 23. august 2022 kl 13.56

I mai ble Gro Bakstad, konsernsjefen i Vy, valgt inn som ny styreleder i Veidekke ASA etter Svein Richard Brandtzæg.

Hun ble dermed en del av en eksklusiv gjeng:

Hun ble en av svært få kvinner som er styreledere i Norge. I norske aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper (ASA-er) er det bare 1 av 10 styrer som har en kvinne som styreleder.

– Bør bli flere

Gro Bakstad tror den lave kvinneandelen blant styreledere i norske selskaper henger sammen med at kvinneandelen i toppledelsen i selskapene historisk har vært lav.

– Det er i ferd med å endre seg, men det tar litt tid, sier Bakstad.

– Jeg tror at etter hvert som vi får flere kvinner inn i toppledelse, så vil det over tid avspeiles også i andelen kvinnelige styreledere.

Veidekkes nye styreleder mener det er naturlig at kvinneandelen blant styreledere vil øke.

Saken fortsetter under annonsen

– Det bør den gjøre, noe annet er ulogisk. Det vil være ulogisk at andelen kvinnelige styreledere skal være såpass lav, når vi får etter hvert får bedre kjønnsbalanse i ledelse og styrer generelt.  

Opprykk til styreleder

Veidekke ASA er en av de største entreprenørene i Skandinavia, og et av de største selskapene som er notert på Oslo børs. De omsetter for 38 milliarder kroner i året (2021) og hadde i fjor 7800 ansatte i tre land.

Gro Bakstad hadde 12 år bak seg i styret i Veidekke ASA før hun ble styreleder. Hun har også toppledererfaring og erfaring som styremedlem fra andre styrer.

Bakstad er konsernsjef i Vy, og har lang fartstid fra konsernledelsen i Posten og ledende stillinger innenfor økonomi og finans i blant annet Ocean Rig og ProCorp.

– Hvilke vurderinger gjorde du deg da du ble spurt om å bli styreleder i Veidekke?

– Det som var avgjørende for meg, var at jeg hadde vært i styret en stund og kjente selskapet godt. Det gjorde at jeg sa ja til å ta denne rollen.

Saken fortsetter under annonsen

Større ansvar

Det er en styreoppgave er å bidra til størst mulig verdiskaping og en bærekraftig utvikling for selskapet. Styrets ansvar fremgår av loven, og det er også etablert en norsk anbefaling om eierstyring og selskapsledelse. 

Den største forskjellen mellom å være styremedlem og styreleder er ifølge Bakstad rett og slett at hun som styreleder har et større ansvar.

– Jeg leder møtene og har ansvar for styrets agenda. Jeg har ansvar for at samspillet mellom styret og administrasjonen samt samspillet innad i styret er godt.

Sikre og bygge erfaring

– Hva mener du kan gjøres for å få flere kvinner inn i styreleder-posisjonene?

– Jeg tror jo at dette kommer, over tid. Jeg tror kvinneandelen blant styreledere vil øke.

Saken fortsetter under annonsen

– Men det starter ikke med styrelederrollen, legger hun til. 

– Det starter med at man sørger for mangfold når man utvikler et selskap og at med at man setter sammen ledergrupper hvor både kvinner og menn er representert.

– Da sikrer og bygger man den erfaringen som er nødvendig å ha i styrelederposisjon.

 

Tallenes tale

  • Tall Dagens Perspektiv har hentet inn fra Statistisk sentralbyrå, viser at kun 14 prosent av alle styrene i norske aksjeselskaper og 10 prosent av alle ASA-styrene har en kvinne som styreleder.
     
  • For de 200 største selskapene i Norge og de 50 største selskapene på Oslo børs er kvinneandelen blant styreledere henholdsvis 11 prosent og 10 prosent.
     
  • Unntaket er selskaper der staten har direkte eierskap, der er kvinneandelen blant styreledere 41 prosent, men det store bildet i norsk næringsliv er altså at bare 1 av 10 styrer har en kvinne som styreleder.

 

­

Saken fortsetter under annonsen