Foto

Når vi er syke tappes vi for mental energi. Det krever en større innsats å konsentrere seg, og vi klarer ikke innhente den konsentrasjonen til neste dag, ifølge forskerne. Foto: PeopleImages/iStock

Forskning: Å jobbe når man er syk kan skape en farlig dominoeffekt

Publisert: 30. mai 2022 kl 07.46
Oppdatert: 1. juni 2022 kl 12.50

Lest om ledelse. Det sier Wladislaw Rivkin, professor i organisasjonsatferd ved Trinity Business School i Dublin. Han er en av forskerne bak studien «Should I stay or should I go? The role of daily presenteeism as an adaptive response to perform at work despite somatic complaints for employee effectiveness» som nylig ble publisert i Journal of Occupational Health Psychology.

Fenomenet, der folk fortsetter å jobbe selv om de er syke, kalles presenteeism. På norsk brukes ofte ordet sykenærvær. Ifølge studien skjer det først og fremst der ansatte ikke har nådd arbeidsmålene sine.

Problemet oppstår, ifølge forskerne dagen etter. Selv om det kan virke som en god idé å jobbe til tross for dårlig helse for å nå jobbmålene, viser forskning at det har en domino-effekt på arbeidernes ytelse neste dag, forklarer Rivkin i en pressemelding

– Ikke gå på jobb når du er syk

At medarbeidere trosser feber og vond rygg for jobben, kan kanskje være gledelig for en arbeidsgiver. Det bør det ikke være, hevder Rivkin.

– Ledere bør åpent fraråde sykenærvær ved å forsikre team-medlemmer om at hvis de føler seg uvel, er det akseptabelt å redusere daglige arbeidsmål og i stedet ta vare på helsa si, fortsatte han.

Når vi er syke tappes vi for mental energi. Det krever en større innsats å konsentrere seg, og vi klarer ikke innhente den konsentrasjonen til neste dag, ifølge forskerne.

Saken fortsetter under annonsen

Forskningen ble gjennomført under covid-19 i 2020. 126 ansatte på hjemmekontor logget arbeidet sitt over 12 arbeidsdager. Det resulterte i 995 daglige arbeidsobservasjoner.