– Næringen trenger flere kvinnelige ledere og kvinner i spesialiststillinger, sier Vigdis Mathisen, forbundsleder i Finansforbundet. 

Foto

Finansforbundet

Færre kvinner jobber i finans

Publisert: 8. mars 2022 kl 10.41
Oppdatert: 8. mars 2022 kl 10.43

I 2021 var 25 prosent av de administrerende direktørene i finansnæringen kvinner. Totalt var 2150 kvinner ansatt i lederstillinger, mot 4300 menn.

Dette viser den ferske rapporten «Likestillingsindikatorer for finansnæringen 2021» fra Finans Norge og Finansforbundet.

Kvinner i ledelse

Det er blitt flere kvinnelige ledere i bransjen det siste tiåret, men andelen er fremdeles for lav skriver de to organisasjonene.

– Næringen trenger flere kvinnelige ledere og kvinner i spesialiststillinger. Selv om flere bedrifter har mål for å øke andelen, mener vi næringen må tilrettelegge mer og bedre for at flere kvinner får disse stillingene, uttaler Vigdis Mathisen, forbundsleder i Finansforbundet på forbundets hjemmesider.

Lønnsgapet

Hva angår lønn, så viser rapporten at kvinner i finans tjente 17 prosent mindre enn menn i 2021.

Saken fortsetter under annonsen

Lønnsforskjellene er større innen finans enn på de fleste andre forhandlingsområder.

Lønnsgapet skyldes ifølge Finansforbundet i hovedsak strukturelle trekk ved at kvinner og menn har ulike stillinger og posisjoner.

Kvinneandelen totalt faller

Likestilingsindikatorene for 2021 viser en at kvinneandelen totalt i næringen fortsetter å synke, skriver Finansforbundet.

For 2021 viser tallene at andelen kvinner var 46 prosent. Siden 2000 har kvinneandelen falt fra 52 prosent. Kvinneandelen er også lavere blant dem som er under 55 år.

– Dette er en kanskje den mest problematiske utviklingen. Hvis næringen over tid blir mindre attraktiv for kvinner, kan det forsterke ulikhetene, sier Mathisen.

– Må finne gode virkemidler

Saken fortsetter under annonsen

– Denne negative utviklingen må vi som parter må ta på alvor, og sammen finne gode virkemidler for å snu, sier forbundslederen, som i et webinar på kvinnedagen viste til at

en av flere årsaker er strukturendringer i bransjen. Bransjen ansetter nå flere teknologer, mens tradisjonelle kontorstillinger i større grad fases ut. Blant teknologene er det flere menn å rekruttere blant, mens det er flere kvinner som forsvinner ut.