Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen mener en anstrengt kraftsituasjon vil blir en utfordring i 2022. 

Foto

Ørn E. Borgen / NTB

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri

Etterlyser mer fornybarkraft

Publisert: 4. januar 2022 kl 14.47
Oppdatert: 7. januar 2022 kl 08.15

− Korona-pandemien påvirker dessverre fortsatt hele næringslivet. Det er bare å håpe at vi så raskt som mulig kan komme over i en normalisering av hverdagen, både på jobb og privat, sier administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen til Dagens Perspektiv.

Han mener man bør fortsette den digitaliseringen og de produktivitetsforbedringene pandemien har bidratt til å sette fart på av nødvendighetsgrunner.

− Behovet for kontinuerlige produktivitetsforbedringer har blitt forsterket i pandemien. Og dette vil bare fortsette inn i 2022, sier Lier-Hansen.

− Digital omstilling og kompetanseheving er noe som er høyt prioritert og tvinger seg frem. Dette stiller også større krav til bedriftene om å ivareta f.eks. cybersikkerhet, påpeker han.

 Anstrengt kraftsituasjon

− Hva vil bli den største utfordringen for norske industribedrifter i 2022?

− Akkurat nå er det vanskelig å komme utenom den anstrengte kraftsituasjonen. Grønn omstilling av økonomien og industrien vil helt åpenbart kreve økt tilgang på fornybar kraft. Vi kommer ikke utenom økt kraftutbygging og energieffektivisering i det grønne skiftet, sier Lier-Hansen.

Saken fortsetter under annonsen

− Hvilke nye muligheter ser du for deg for norsk industri i året som kommer?

− Det ligger store muligheter for norsk industri i den grønne omstillingen vi skal gjennom. Vi har gode muligheter til å videreutvikle eksisterende industri, som er allerede verdensledende på klima og miljø, og vi kan ta markedsandeler innen nye verdikjeder som batteri, havvind og hydrogen.

Vi kommer ikke utenom økt kraftutbygging og energieffektivisering i det grønne skiftet

Klimapartnerskap mellom staten og industrien

− Hvis du kunne bestemme, hva er det viktigste politiske grepet regjering/storting bør ta i sin arbeidslivs/næringslivspolitikk i 2022?

− Vi har mange saker på agendaen. Én av sakene vi er opptatt av er å raskt få på plass klimapartnerskap med industrien, med tilhørende virkemidler som gir målrettet og nødvendig risikoavlastning til viktige industrielle satsinger, sier Stein Lier-Hansen. − Både bruk av såkalte differansekontrakter og fondsløsninger er blant grepene som bør tas, mener han.

Viktigheten av et slikt klimapartnerskap er noe Lier-Hansen også har beskrevet i ett innlegg i Dagens Perspektiv før nyttår.  Der skriver han blant annet: «I Støre-Regjeringens politiske plattform fremgår det at regjeringen vil inngå gjensidig forpliktende klimapartnerskap med næringslivet, der fellesskapet bidrar med støtte til omlegging og teknologiskifte til lav- og nullutslippsløsninger. Vi tar for gitt at slike partnerskap også vil stille krav til industrien om å realisere teknologiskift som gir utslippskutt. Dette er en samarbeidsmodell vi er positive til».

Saken fortsetter under annonsen

Men Stein Lier-Hansen har flere utfordringer til politikerne:

− Så må politikerne sørge for at Enova likebehandler støtte til reduksjon i kvotepliktige og ikke-kvotepliktige klimagassutslipp, at sirkulær økonomi løftes i virkemiddelapparatet og at vi får på plass flere prosjekter innen karbonfangst- og lagring.

Utsikter for 2022

Hvilke trender i arbeidslivet vil prege ulike bransjer og sektorer i Norge i 2022?

Hvor viktig blir koronan også det kommende året? Og hvilke enkelthendelser vil bety mest for norsk arbeids- og næringsliv i det som i Kina er kalt Tigerens år? 

I en artikkelserie denne uken vil representanter for ulike bransjer og virksomheter dele sine bekymringer og håp for 2022 her Dagens Perspektiv.