Gjestad trafostasjon og høyspentledninger i Jessheim
Foto

Energi Norge vil bidra til å finne en løsning, sammen med myndighetene, slik at folk slipper en kraftig økning i nettleien. Foto: Marius Helge Larsen / NTB

Energi Norge vil bidra til å bremse prisøkningen i nettleie

Publisert: 26. august 2022 kl 11.19
Oppdatert: 26. august 2022 kl 11.19

Nettselskapene i Sør-Norge står i en svært alvorlig situasjon, med milliarder i ekstra driftskostnader som følge av høy strømpris, sier Kristin H. Lind, direktør for nett og kraftsystem i Energi Norge. 

Det såkalte nett-tapet, altså strømmen som går med i driften av strømnettet, har alltid vært en del av nettleien, men aldri medført så store kostnader som nå, mener hun.

Dekker ikke ekstrakostnadene

– Driften av strømnettet er et spleiselag mellom alle brukerne av nettet. Men dagens nettleie dekker ikke de store ekstrakostnadene som nettselskapene må betale, poengterer direktøren.

– Samtidig sitter Statnett med enorme ekstrainntekter som skal tilbakeføres til kundene. Vi må finne en løsning på dette, slik at folk slipper en kraftig økning i nettleien, legger hun til. 

Økning på flere tusen kroner?

Ifølge Lind må nettselskaper i Sør-Norge øke nettleien med flere tusen kroner per husholdning, dersom man ikke finner en løsning. Flere selskaper har valgt å utsette planlagte prisøkninger, i håp om at bransjen kan løse floken i samarbeid med Statnett og myndighetene. 

Saken fortsetter under annonsen
Kristin H. Lind, Energi Norge
Foto

Inntektene fra dagens nettleie dekker ikke de store ekstrakostnadene som nettselskapene må betale, mener Kristin H. Lind i Energi Norge. Foto: Caroline Roka / Energi Norge

Statnett varslet i forrige uke at 11 milliarder kroner i ekstrainntekter skal tilbakeføres til norske strømkunder. Inntektene kommer fra kraftutveksling på kablene til utlandet og forbindelsene mellom nord og sør i Norge. Pengene vil komme til fradrag på nettleien fra 1. september og ut 2023. 

Langt fra nok

– Det Statnett nå gjør er positivt, men langt fra nok til å unngå en kraftig prisøkning i nettleien. Det skyldes at milliardene fordeles over et så langt tidsrom at de ikke dekker inn nettselskapenes ekstra kostnader i år. Det betyr at pengene ikke når frem til kundene i tide, forklarer Lind. 

Energi Norge er i dialog med myndighetene for å se på ulike løsninger. 

Energi Norge er en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, som representerer selskapene som produserer, transporterer og leverer fornybar energi i Norge.