De siste ukene før 8.mars begynte «Arne-kampanjen» å bre om seg på LinkedIn. Her fra kampanjens hjemmeside. 

Foto

Skjermdump 

Det stemmer ikke at det er flere som heter Arne enn det er kvinner blant de best betalte topplederne

Publisert: 21. mars 2022 kl 12.49
Oppdatert: 22. mars 2022 kl 14.05

LEST OM LEDELSE. De siste ukene før 8.mars, kvinnedagen, valgte ganske mange kvinner, og noen menn, å gjøre fornavnet sitt om til «Arne» på LinkedIn.  

En påstand som gikk igjen, og som ble delt på sosiale medier, var at det blant de hundre best betalte topplederne i Norge er like mange eller flere som heter Arne enn det er kvinner.

I flere av påstandene refereres det til nettstedet Equality Check. 

Men dette stemmer ikke, fastslår E24, som har bedt Equality Check om å gjøre rede for tallene.

Tallet som er brukt stammer fra 2015, da det var nesten like mange som het Arne som det var kvinner. 

Siden har imidlertid tallene endret seg, og den nyeste, tilsvarende listen over de hundre best betalte ledene viser ifølge E24 at det i 2019 var fire som heter Arne og fjorten kvinner.

Hensikten med Arne-kampanjen var å sette søkelys på at det er langt færre kvinner enn menn som er ledere, og det ble blant annet henvist til serien «Lykkeland» der Anna i en scene fra syttitallets Norge gjorde om navnet sitt til Arne i en jobbsøknad for å få jobb.

Arne-kampanjen fikk økt oppmerksomhet blant annet fordi kjente navn som Anita Krohn Traaseth og Erna Solberg deltok. Også stortingspresident Masud Gharahkhani var blant dem som ga sin støtte og skiftet navn på LinkedIn.

Saken fortsetter under annonsen

Også Dagens Perspektiv har omtalt Arne-kampanjen tidligere. 

At menn fremdeles dominerer i ledersjiktet i næringslivet er det imidlertid ingen tvil om.

Core topplederbarometer fra Institutt for samfunnsforskning viste i 2020 at 86 prosent av de 200 største selskapene i Norge hadde en mann som administrerende direktør. 14 prosent ble ledet av en kvinne.

Dagens Perspektivs årlige kartlegging av toppledere i de 50 største selskapene på Oslo Børs viser at det ved utgangen av 2021 var 9 selskaper som ble ledet av en kvinne. 41 hadde en mann som sjef.

Det betyr at det fremdeles er svært få kvinner som er ledere på dette nivået i næringslivet, men at det er en endring det er verd å merke seg.

Etter mange år med en, to eller ingen kvinnelige ledere på dette nivået, var det i 2018 var tre kvinnelige ledere inne på på listen over de 50 største. I 2019 og 2020 var de seks og i 2021 var de blitt ni; en liten gruppe – i motsetning til en og annen «enslig svale».