3 tips når du har tabbet deg ut på jobben
Lest om ledelse. Jeanette Fors-Andrée, krisehåndterer, medietrener og forfatter av boken «Äg din agenda», gir hos svenske Chefstidningen råd om hvordan man kan gå fram hvis man har sagt eller gjort noe som blir gjenstand for heftig kritikk og «cancelkultur».
Hennes første tips er å håndtere det raskt. Hvis du gjør dét, blir det lett en føljetong av eskalerende kritikk.
For å gjenoppbygge tillit gir hun hos Chefstidningen flere tips.
Hun anbefaler å starte med å analysere hva som har hendt, uten å gå rett i forsvar. Forsøk å forstå, og be gjerne om profesjonell hjelp.
Deretter er dette tre av hennes råd:
-
Erkjenn det hvis du har gjort feil. Be om unnskyldning hvis det er noe å be om unnskyldning for. For at unnskyldningen skal bli troverdig, mener Fors-Andrée at den må inneholde tre grunnleggende kriterier:- Definer problemet. Beskriv hva du ber om unnskyldning for.
- Beskriv konkrete tiltak. Når du ber om unnskyldning for noe, er det noe som må korrigeres. Fortell hva du gjør for at feilen ikke skal gjenta seg.
- Vis empati og forståelse for kritikken. Føl empati med dem du har såret eller forvoldt skade på noen måte. - Hvis du ikke har gjort feil, ha mot til å ikke vike. Jeanette Fors-Andrée mener at like viktig som å be om unnskyldning når du har gjort feil, er det å våge å stå opp for beslutninger og forsvare dine budskap når du ikke har gjort feil.
- Formuler tre hovedbudskap som inneholder det viktigste du vil si, før du i all hast møter media eller svarer på kritikk i sosiale medier. «Trykktest» strategien og budskapene dine gjennom å alltid ha forberedt et svar på det verste spørsmålet som du ikke vil ha.
Jeanette Fors-Andrée sier til Chefstidningen at ofte er det ikke hendelsen i seg selv som skaper tillitskrise, men måten du håndterer situasjonen på.
Når du har gjort en feil, har du i håndteringen av feilen sjansen til å gjøre noe som er rett.