3 råd for å få energi tilbake i lederskapet ditt
LEST OM LEDELSE. Har du havnet i «ei grøft» som leder med full kalender, samtidig som det er lite nytt som skjer?
Elisabeth Freedman, leder for konsulentvirksomheten i Bates, har skrevet om dette hos Forbes.
At man faller inn i rutinehverdagen kan starte uskyldig, men over tid utgjør det en risiko for en leder, mener hun. «Det begrenser vår evne til å være alt det vi kan være for organisasjonen, teamet og oss selv», skriver Freedman.
Verst er det hvis andre ser at vi har havnet i en runddans der lite nytt skjer, og at de ser det før vi innser det selv.
Konsulenten tipser om tre mulige måter å vitalisere lederhverdagen på:
-
Finn lyspunktene i kalenderen din
Se igjennom kalenderen din og finn noe du ser frem til. Hvis du har vanskelig for å finne lyspunkter, gjør noen små forandringer slik at du får flere ting å se frem til og færre møter som stjeler energi.
Poenget er ikke at man skal se fram til alle møter, men at det må være noe der som gjør at jobben er spennende.
Dette mener Freedman vil gi resultater, ikke minst fordi en leders engasjement vil påvirke resten av organisasjonen. -
Gjør noen små forandringer
Består arbeidsdagene stort sett av mer av det samme? Du gjennomfører de samme oppgavene og jobber sammen med de samme menneskene i det samme selskapet.
Tving deg selv til forandring, råder konsulenten. Meld deg frivillig til noe som gjør at du må strekke deg litt eller engasjer deg i noe annet som skaper variasjon og gir nye ideer. Noen skaffer seg en coach eller blir med i grupper med andre ledere.
Uansett hva du velger, sett av tid til det i kalenderen slik at det faktisk skjer, råder Freedman. Hun mener at selv små endringsgrep kan skape store forandringer. -
Ta deg tid til å dagdrømme
Hvis du alltid har utfordringer som haster og brannslokking på gang, er det lett å skyve på sin egen utvikling.
Spørsmålet er: Vil du noen gang komme dit at du ikke har den typen utfordringer på ditt bord? Risikoen er at du jobber med det som haster, og skyver til side andre viktige ting - som langsiktige mål, håp og andre visjoner i livet.
Freedman argumenterer det er viktig å ta egne drømmer seriøst. Spør deg selv: Hva drømmer jeg om? Eller: Hva har jeg lyst til å gjøre som jeg ikke har gjort ennå?
Dagdrømmer er ufiltrerte tanker, og konsulenten mener at du der kan få inspirasjon til noen av dine beste ideer for livet og jobben.