3 grunner til å ta en telefon istedenfor å sende e-post
Lest om ledelse. Mange team har i løpet av årene med pandemi opplevd at samhørigheten i gruppen er blitt dårligere .
Dét erfarer Lina Hedin, konsulent i selskapet Add Insight.
Hun jobber med team- og lederutvikling, og sier til svenske Chefstidningen at det kanskje ikke er så rart at det er blitt sånn.
Hedin hevder at e-post og virtuelle møter som lett blir monologer ikke er egnet for å bygge samhørighet.
Konsulenten sier i intervjuet at mange organisasjoner hadde identifisert mail som et potensielt problem allerede før pandemien, og gir noen råd til ledere som vil begynne å snakke mer med medarbeiderne sine istedenfor å sende e-post.
Dette er tre av dem. Kanskje noe å tenke på når kommunikasjonen på mail blir evig lang uten at man kommer videre?
3 situasjoner der en samtale kan være tingen
- Ikke bruk e-post når dere er uenige. Meningsforskjeller har en tendens til å eskalere når man mister nyanser og misforstår hverandre, hevder Hedin. Ring medarbeideren istedenfor, oppfordrer hun.
- Tenk maks tre e-poster frem og tilbake. Ta en telefon og avslutt diskusjonen med en samtale istedenfor å fortsette å maile. «Du mister i mange tilfeller muligheten til å stille motspørsmål om man bare mailer».
- Tenk hver fredag igjennom hvem i gruppen du har snakket minst med. Ring opp denne personen. Hør hvordan det går. Trenger vedkommende støtte? Har det hendt noe i løpet av uken som dere kan lære noe av? Eller – kanskje det bare holder å småprate litt og ønske god helg?
Hedin viser til at samhørighet har mye med psykologisk trygghet å gjøre (trygghet til å tørre å si hva man mener uten frykt for represalier / våge å gjøre feil osv red.anm) .
For å føle oss trygge i gruppen må vi lære våre kollegaer å kjenne, konkluderer Hedin, som oppfordrer til å jobbe med nettopp samhørighet nå når pandemien er over.
Hun mener at et første steg kan være å la være å bruke e-post så ofte. Og kanskje innføre en mailpolicy?