10 tips til arbeidsgivere ved ansettelse av sommervikarer
I løpet av årets fire første måneder ble det lyst ut 38.400 sommerjobber, viser tall fra Nav. Det er 63 prosent flere sommerjobber enn i fjor, og nesten dobbelt så mange som i 2019. Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, mener den store økningen i etterspørselen etter sommervikarer henger sammen med totalsituasjonen i arbeidsmarkedet.
– Det er et skrikende behov for arbeidskraft. Bedriftene sliter med å få tak i folk til å fylle faste, ledige stillinger, sier NHOs arbeidslivsdirektør.
NHO ber medlemsbedriftene sine om å ta godt imot årets sommerjobbende ungdommer, og har på hjemmesiden sin listet opp ti konkrete råd som de anbefaler arbeidsgivere å følge.
(Se nederst i artikkelen)
En rekrutteringskanal
– Hva erfarer NHO? Hvor trår bedriftene som har sommervikarer i arbeid oftest feil?
– Vårt inntrykk er at våre bedrifter er veldig opptatt av å gjøre ting rett. De ønsker at de unge arbeidstagerne skal få et godt møte med arbeidslivet, sier Nina Melsom, og legger til at dette er viktig for bedriftene selv også.
– Her har de en mulighet til å vise seg fram. Sommervikarene kan på sikt være en god rekrutteringskanal.
– Men det er nok slik at alle bedriftene ikke er like bevisste på at kravet om skriftlig arbeidsavtale. Et annet fokusområde fra vår side er arbeidstid.
Regler om arbeidstid
Melsom understreker at det er viktig at arbeidsgivere setter seg godt inn i arbeidstidsregelverket når de ansetter sommervikarer, og minner om at ungdom ikke skal jobbe like mye som ansatte over 18.
– Hovedregelen er at ungdom under 18 ikke skal de ikke jobbe overtid, og det gjelder også særskilte regler for kveld og natt, sier hun.
Nattarbeid er normalt ikke tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig».
For yngre arbeidstagere er det egne begrensninger. Eksempelvis skal barn under 15 ikke jobbe mellom klokken 20 og klokken 06.
I rådene sine minner NHO videre om at en rekke tariffavtaler har minimumsregler for lønnsnivå, og at enkelte også har egne bestemmelser for arbeidstakere under 18.
Vær her også obs på at selv om bedriften din ikke er bundet av en tariffavtale, så kan det være en allmenngjort tariffavtale innenfor arbeidstagerens «arbeidsområde».
Alder og oppgaver
Det er mange arbeidsgivere som sliter med å fylt vanlige ledige stillinger, men Melsom sier det er vanskelig å vite om årets sommervikarer kommer til å få andre og mer ansvarsfulle oppgaver for å «kompensere» for mangelen på arbeidskraft.
– Bedriftene har behov for rett type kompetanse, og oppgavene må også tilpasses alder. Ungdom under 18 år skal settes til andre oppgaver enn dem som er eldre.
Arbeidstilsynet skriver på sine hjemmesider at ungdom som er 15-17 år kan ha arbeid som ikke er til skade for sikkerheten, helsen, utviklingen eller skolegangen deres.
De bruker butikkarbeid eller rydde- og vedlikeholdsarbeid i parker som eksempel.
Ungdom på 13-15 år kan utføre «lett arbeid». Her brukes avisbud, kontor- og butikkarbeid som eksempel.
Vær en tydelig leder
NHO gir også ledere råd om å være tydelige overfor sommervikarene.
– Det er viktig at ledere er seg bevisste opplæringsansvaret sitt, og at de gir tydelig og god informasjon og innføring i arbeidet. Sommervikarer er gjerne arbeidstagere som ikke har jobbet tidligere. De har ingen fartstid og erfaring å flyte på. Det skal ledere ha respekt for, sier Nina Melsom.
– Det er også viktig å være tydelig på hvilke forventninger du har til jobben som skal gjøres.
– Vær åpen for at de kan stille spørsmål hvis de er usikre og gi gode tilbakemeldinger. Dette gjelder de fysiske arbeidsoppgavene, men også for arbeidsmiljørelaterte ting. Vær tydelig i forventningene.
– Spør hvordan det går
Melsom minner om at ledere har et ansvar for helse, miljø og sikkerhet, og oppfordrer ledere til å være aktive og faktisk spørre sommervikarene de har i jobb om hvordan det går og hva som skjer på arbeidsplassen.
– Ha respekt for at det er krevende for ungdom å si ifra selv. Vær nysgjerrig, still spørsmål, spør om vedkommende har det bra. Spør om hvordan forholdet til kollegaene er.
– Vær opptatt av hvordan de har det, slik at de sommervikarene som kommer til din bedrift opplever at de blir tatt godt imot.
-
Skriftlig avtale må inngås
Det skal inngås skriftlig arbeidsavtale i alle ansettelsesforhold uansett arbeidsforholdslengde. Det følger av arbeidsmiljølovens § 14-5. -
Ikke gå under minimumsgrense for lønn
En rekke tariffavtaler har minimumsregler for lønn, enkelte har også egne bestemmelser for arbeidstagere under 18 år.
Selv om din bedrift ikke er bundet av en tariffavtale, vær oppmerksom på at det kan finnes en allmenngjort tariffavtale inenfor arbeidstagerens «arbeidsområde». -
Feriepenger skal utbetales separat
Reglene for feriepenger og ferie gjelder også kortvarige arbeidsforhold. Feriepengene skal ikke inkluderes i lønnen, men utbetales separat ved arbeidsforholdets avslutning. -
Ungdom må gis skikkelig opplæring, blant annet i HMS
Manglende arbeidserfaring kan representere en sikkerhetsrisiko både for en selv og andre.
Tenk igjennom hva slags arbeid de kan settes til og om spesiell opplæring vil være nødvendig. Det har betydning om de er under tilsyn av ansvarlig person eller om de arbeider helt eller delvis alene. -
Pass på å overholde loven og eventuelt tariffavtalens arbeidstidsbegrensninger
Arbeidsmiljøloven setter grenser for arbeidstid som ikke kan overstiges. Tilsvarende begrensninger finnes i arbeidsavtaler, eventuelle tariffavtaler (overenskomster og særavtaler). Loven fastsetter som hovedregel alminnelig arbeidstid til: 9 timer i løpet av 24 timer og 40 timer i løpet av syv dager. Arbeid utover de gitte rammene for alminnelig arbeidstid er overtid i lovens forstand. -
Arbeidstaker har rett til pause ved lengre arbeidsdager
Arbeidstakere har krav på minst én pause dersom den daglige arbeidstiden er på minst 5,5 timer. Hvis daglig arbeidstid er på minst 8 timer, har arbeidstager krav på en samlet pause på minst en halv time. -
Adgangen til nattarbeid er begrenset
Nattarbeid er ikke tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». For yngre arbeidstagere er det egne begrensninger. Se arbeidsmiljøloven § 10-11 og § 11-3. -
13-15-åringer kan bare ta «lett» arbeid
Det er begrenset hva slags type arbeid barn under 15 år kan settes til. De kan settes til «lett arbeid». Litt forenklet betyr det arbeid som ikke kan skade barnets sikkerhet, helse eller utvikling. -
Sommervikarer kan også ha rett til sykepenger
For å ha rett til sykepenger fra arbeidsgiver må arbeidstager ha vært ansatt i virksomheten i minst fire uker (opptjeningstid). Selv om arbeidstager ikke skulle ha rett til sykepenger fra arbeidsgiver, kan arbeidstaker ha rett til sykepenger fra Nav. -
Vær tydelig som leder
Den første jobben er viktig for å skape positive holdninger til arbeid. Husk at ungdom som er ute i jobb for første gang ikke alltid ved hva som forventes i arbeidslivet. Gjør dem kjent med forventingene, og vær en god rollemodell.