NRK skal flytte fra Marienlyst til Ensjø.  – Vår flytting styres av NRKs ledelse og styre, som har fått delegert fullmakt fra departementet, sier NRKs styreleder Birger Magnus.

Foto

Terje Pedersen / NTB

– Ved rekruttering av ny kringkastingssjef vil vi legge mer vekt på organisasjonsutvikling enn på selve flytteprosessen

Publisert: 29. oktober 2021 kl 08.29
Oppdatert: 29. oktober 2021 kl 08.44

NRK er – som Munchmuseet – offentlig eid, «alle» mener noe om hva NRK bedriver og rikskringkastingen planlegger en stor flytting.

Birger Magnus, styreleder i NRK, frykter likevel ikke at temperaturen blir like høy som ved Munch-flyttingen. Ei heller at det skal ta like lang tid.

Munchmuseet åpnet sitt nye museumsbygg nå nettopp, men allerede i 2002 kom det et forslag om å flytte museet.

 Årene og veien fram til åpning har vært belagt med stadig nye politiske prosesser og offentlige ordskifter. Kritikken har tidvis vært massiv. «Alle» har ment noe om det nye Munchmuseet.

– De to flytteprosessene er forskjellige, sier Birger Magnus.

– Det som var spesielt med Munch-flyttingen, var at det var en politisk styrt prosess med mye politisk hestehandel involvert. Vår flytting styres av NRKs ledelse og styre, som har fått delegert fullmakt fra departementet. Vårt arbeid legges deretter frem for departementet for endelig godkjennelse. Dette er en helt annen beslutningsprosess, selv om begge er politisk kontrollerte.  

Har selv styringen

Saken fortsetter under annonsen

.

Foto

NRK flytter til Ensjø. Fra et pressemøte om flyttingen (f.v): kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, NRKs styreleder Birger Magnus, daværende kulturminister Abid Raja og byrådsleder Raymond Johansen.(Foto: Terje Pedersen / NTB)

NRK skal flytte fra Marienlyst til Normannsløkka på Ensjø i Gamle Oslo, og finansierer tomtekjøpet ved å selge tomten på Marienlyst.

Styret har foreslått det, og generalforsamlingen til NRK – som er Kulturdepartementet ved statsråden – har godkjent. Birger Magnus mener det har vært avgjørende at NRK selv har fått drive arbeidet.

– I en «vanlig» statlig prosess ville det startet med en omfattende behovskartlegging, vi hadde ikke fått disponere tomten på Marienlyst for salg og vi hadde fått tildelt en ny tomt. Vi hadde ikke hatt styring på dette overhodet, og det kunne tatt 10-15-20 år.

– Hva er tidsperspektivet på flyttingen nå?

– 2026 eller 2027; det avhenger blant annet av to reguleringsplaner. Planen for utnyttelsesgraden av nåværende tomt på Marienlyst vil påvirke salgssummen. Reguleringsplanen for Normannsløkka spiller også inn, men den er trolig ikke spesielt komplisert.

– Organisasjonsutvikling viktigst

Saken fortsetter under annonsen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen slutter i løpet av 2022, dermed blir det etterfølgeren som får ansvaret for flyttingen. Styrelederen vil ikke si noe om hvilke lederkvalifikasjoner NRK ser etter.

På spørsmål om NRK må se etter en leder som behersker mer enn vanlig drift på grunn av flytteprosessen, viser Birger Magnus til at det i mange selskaper, herunder NRK, er lite «vanlig drift».

NRK gjennomgår en digital transformasjon som krever en omstilling som Magnus omtaler som vesentlig viktigere og mer krevende enn en flytteprosess.

– Men hva tenker du om lederrollen i en så stor flytting?

– Det jeg kan si, er at det vi i forbindelse med rekruttering ny kringkastingssjef vil legge mer vekt på organisasjonsutvikling enn på selve flytteprosessen. Flyttingen gir nye muligheter.

En av de viktigste grunnene til at vi flytter, er de dårlige mulighetene for samhandling på Marienlyst

– En av de viktigste grunnene til at vi flytter, er de dårlige mulighetene for samhandling i bygget på Marienlyst. Det er store avstander og for lite kommunikasjon. Å skape en engasjert, motivert og lettbent organisasjon, vil være en av målsettingene ved flyttingen.

Saken fortsetter under annonsen

For at flyttingen skal bli vellykket, må NRK ha en klar idé om hvordan organisasjonen skal nyttiggjøre seg og bruke bygget, understreker styrelederen.

– To-tre år før innflytting vil det være naturlig å engasjere større grupper av ansatte til å være med på utformingen av dette.

Arkitekturdebatten

Det spesielle med Munch-flyttingen, er at det har vært ekstremt mye politisk oppmerksomhet og medieoppmerksomhet, mener Birger Magnus.

– Bygget i seg selv har fått mye, negativ oppmerksomhet og den politiske prosessen har vært lite forutsigbar. Det har skapt stor usikkerhet for medarbeiderne, noe som igjen gjør det til en krevende lederoppgave å motivere ansatte. Men det ser ut som om lederen for Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen, har lykkes godt.

– Det er mange som bryr seg om NRK også. Forventer du like mye negativ oppmerksomhet?

– Lyttere og seere er mest opptatt av det de tjenestene de bruker hos NRK; ikke bygget. Munch er også bygget, siden dette er utstillinger. Det viser også de siste diskusjonene om bygget og utstillingene. Det henger sammen, og alt er knyttet opp til merkevaren Munch.

Saken fortsetter under annonsen