Kjell A.Nordström, her under NHOs årskonferanse for noen år tilbake. 

Foto

Vidar Ruud / NTB

Tror nye vaner er kommet for å bli

Publisert: 18. mars 2021 kl 11.19
Oppdatert: 18. mars 2021 kl 11.23

LEST OM LEDELSE. Kjell Nordström er en av de to svenske forfatterne av boka «Funky Business», som gikk sin «seiersgang» som ledelsesbok for rundt 15 år siden. Senere kom oppfølgeren «Karaokekapitalisme»

Kjell A. Nordström og Jonas Ridderstråle – som begge hadde blanke isser, kule briller og doktorgrad i internasjonal handel – var annerledes. Men sin uformelle og smått «rebelske» stil ble de lagt merke til. 

De skilte seg ut, også internasjonalt, i måten de formidlet sine tanker om fremtidens business på. De lagde «rock´n roll» av ledelse. 

Nordström har under et webinar arrangert av Ackordscentralen, nylig kommentert hvordan den svenske økonomien har klart seg gjennom pandemien, og konkluderer med at økonomien bare har falt rundt tre prosent fordi Sverige var godt forberedt teknologisk, skriver Chef i en omtale av foredraget.

Utbredelsen av bredbånd, datamaskiner og mobiltelefoner var stor, men mulighetene var ikke fullt utnyttet. Krisen har ført til et teknologisk løft; slik vi også har sett det i Norge.

Nordström tror at de vanene vi har lagt oss til under pandemien er kommet for å bli; det være så vel shopping som reisevaner. Han tror vi kommer til å fortsette å netthandle, og at forretningsreiser aldri vil komme opp igjen på samme nivå.

Fritidsreisene kommer tilbake, tror han, men han er overbevist om at mange regjeringer vil bruke anledningen til å beskatte slike reiser av miljøhensyn.  

Saken fortsetter under annonsen

Når det gjelder bedrifters vei inn i fremtiden, så mener Nordström at dette er tre viktige tilnærminger for at et selskap skal klare å ligge i forkant, ifølge Chef:

  • Finn et problem å løse
    Bedrifter er ikke noe annet enn kommersielle problemløsere, mener Nordström. Jobb med å identifisere behov som ligger seks til tolv måneder frem i tid.
     
  • Mye kan dere kjøpe, leie eller låne
    Det er ganske nytt for oss mennesker å ha det slik, men Nordström poengterer at du eller bedriften trenger ikke å kunne mer enn en begrenset del, resten går det an å kjøpe, leie eller låne.
     
  • Vær opptatt av det økonomen og filosofen Adam Smith kalte «betterment»
    Ting kan hele tiden forbedres. Det må ikke handle om store innovasjoner. Det kan handle om å løse problemer bedre ved å justere og forbedre på de produktene og tjenestene du allerede har.