− Strålende poeng!
−I dag legges det mye vekt på individet og individuelle egenskaper i ledelsesfaget.
− Jeg er helt enig med Tom Karp i at vi må passe oss for å ikke psykologisere for mye. Han har et strålende poeng!
Det sier Henning Bang − psykolog og ekspert i organisasjonspsykologi, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo og medeier i ledelseskonsulent-selskapet Bang & Midelfart.
− Karp har rett
Dagens Perspektiv må erkjenne at det ikke var helt dette budskapet vi forventet da vi tok kontakt med Bang for å få en kommentar til Tom Karps kritikk av hvordan ledelsesfaget er i ferd med å bli for dominert av «psykologisering».
− Men han har jo helt rett! Dette er en saklig kritikk som ikke bare treffer ledelsesfaget, men hele samfunnet, mener Henning Bang – som i tillegg til all psykologien, også er utdannet siviløkonom.
− Dette individfokuset er jo et resultat av samfunnsutviklingen, og gjelder «over alt». Og Karp har rett når han påpeker at det legges for lite vekt på strukturelle faktorer når det forskes og menes om ledelse, sier Bang, som påpeker at en så banal ting som konjunkturer jo har svært mye å si for en leders muligheter for suksess.
− Det er jo selvsagt at det er lettere å skape gode resultater i gode tider.
Dette er en saklig kritikk som ikke bare treffer ledelsesfaget, men hele samfunnet
Godt lederskap handler om mer enn penger
− Så du som psykolog føler ikke at du blir kritisert her, på noe vis?
− Nei, egentlig ikke. Han sier jo ikke at all ledelsesforskning skal handle om strukturer. Og han avviser jo heller ikke at psykologer har noe å bidra med. Slik jeg leser det, advarer han mot et ensidig individfokus og det er en betimelig og nødvendig advarsel, sier Henning Bang.
Men en liten korrigering av Karps tekst, har han dog på lager. Det handler om at Karp påpeker at ledelsesfaget ikke er særlig opptatt av «det gode» i ledelse.
− Her treffer han ikke helt, synes jeg. Når man forsker på hva som kjennetegner godt lederskap i dag, er det mange forskere som ikke definerer godt lederskap så snevert som «at lederen skaper gode økonomiske resultater». Det er også vanlig å for eksempel vurdere om lederen skaper et godt arbeidsmiljø, om medarbeiderne trives, og hvor mye sykemeldinger det er i lederens enhet, sier Bang.
− Men det han sier om at det forskes for lite på hva god ledelse gjør og kan gjøre for samfunnet, der treffer han midt i blinken, mener Henning Bang.