Foto

Istockphoto

Hjemmekontor kan bli en grunn til å bytte jobb

Publisert: 8. november 2021 kl 10.44
Oppdatert: 8. november 2021 kl 10.53

LEST OM LEDELSE. Erfaringene med hjemmekontor under pandemien, har gjort at en del arbeidsgivere har tatt til orde for at fleksibilitet med mulighet for å jobbe fra andre steder enn kontoret kan være et konkurransefortrinn.

I en svensk undersøkelse settes det noen tall på trenden; slik det ser ut i Sverige.

Undersøkelsen, som oppgis å være representativ, er gjort av Netigate; et selskap som selger programvare for undersøkelser. Svarene ble hentet inn i september, blant 2145 personer som jobber deltid eller heltid rundt om i Sverige. 70 prosent hadde jobbet hjemmefra på heltid eller deltid.

4 av 10 svarer i undersøkelsen at økte muligheter for hjemmekontor/fjernarbeid kan være en grunn til å bytte arbeidsgiver.

Andelen som sier at de kan tenke seg å bytte arbeidsgiver på grunn av dette, er høyest for de medarbeiderne som hadde hjemmekontor på heltid under pandemien (64 prosent).

Netigate finner også at unge medarbeidere langt oftere enn eldre, ser fleksibilitet som en grunn til å bytte arbeidsgiver.

I undersøkelsen oppgir nesten halvparten, 47 prosent, at de etter pandemien ønsker å fordele tiden mellom vanlig arbeidsplass og hjemmekontor/fjernarbeid.  

Saken fortsetter under annonsen

Stefan Tengblad, professor i HR ved universitetet i Gøteborg, uttaler i Netigate-rapporten at et viktig resultat av den omfattende undersøkelsen er at medarbeidere er svært forskjellige når det kommer til hvordan og hvor de vil arbeide.

«Arbeidsgivere som har evnen til å tilpasse seg enkeltindividet ved å gi ansatte autonomi, og som samtidig sikrer gode arbeidsleveranser, har gode framtidsutsikter», mener professoren.

Totalt oppgir 12 prosent av deltagerne i denne svenske undersøkelsen at de ønsker å bytte arbeidsgiver i løpet av det neste halve året. 42 prosent er åpne for det. 41 prosent ønsker ikke å bytte. 5 prosent vet ikke.

Sophie Hedestad fra Netigate skriver i rapporten at hun tror at virksomheter som ikke tilbyr en fleksibel modell i fremtiden, vil miste konkurransefortrinn.

Hun ser imidlertid ikke for seg en stor oppsigelsesbølge:

«Når jeg ser på dataene, ser det ut til at det er mange som har vært fornøyd med hvordan deres nærmeste leder og virksomhet har håndtert kommunikasjonen, noe som motsier en stor bølge av oppsigelser.»

I fritekstsvarene i undersøkelsen om hva som er mest positivt med å jobbe helt eller delvis hjemmefra, går disse punktene igjen:

Saken fortsetter under annonsen
  • unngå reisetid

  • mer fleksibel hverdag, bedre balanse mellom jobb og fritid

  • mer ro og mindre stress

  • føler seg mer effektive

  • trygghet for å ikke bli smittet

Utfordringene som oftest oppgis med hjemmekontor, er:

  • det sosiale

  • disiplin, fokus og holde motivasjonen oppe

  • kommunikasjon med kolleger og kunder

  • tekniske problemer

  • pauser og å gjøre ferdig jobben etter endt arbeidsdag

  • å bli forstyrret av andre som er hjemme

Kilde: Rapporten «Fremtidens arbeidsplass. Følelser, forventninger og tanker om fremtidens arbeidsplass», Netigate.