– Store variasjoner
Tidligere i sommer omtalte OsloMet et forskningsprosjekt i regi av Siri Yde Aksnes ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) og Mari Holm Ingelsrud. I prosjektet studerer de omfang og konsekvenser av hjemmekontor under pandemien.
Ifølge en undersøkelse Aksnes og Ingelsrud har gjort, ønsker sju av ti å fortsette med hjemmekontor en eller flere dager i uka, også etter pandemien. Samtidig er det store forskjeller å spore blant arbeidstagere.
– Noen kan ikke fordra hjemmekontor, mens andre vil ikke tilbake til kontoret i det hele tatt, sier Yde Aksnes på nettsidene til OsloMet.
Hun legger til at hjemmekontoret etter pandemien kan bli ganske annerledes enn vi har vært vant til under pandemien, i og med at noen sannsynligvis vil jobbe hjemmefra – mens andre jobber på kontoret.
Store forskjeller
AFI tror videre at det blir store forskjeller i hvordan arbeidsplassene kommer til å nærme seg en kontorhverdag med en kombinasjon av hjemmekontor og fysisk kontor; den såkalte hybride arbeidsplassen.
Aksnes tror vi vil få se alt fra full fleksibilitet med mye hjemmekontor til arbeidsgivere som ønsker en ny, sosial start etter pandemien der alle møter fysisk på kontoret.
Hennes råd på generell basis, er arbeidsgivere ikke bør ta noen forhastede avgjørelser. Hun mener vi ikke vet nok om hva ledere og ansatte har behov for etter pandemien.
Rådet er å teste ulike løsninger før planene spikres. Hun anbefaler at arbeidsgivere bruker tid, og involverer ansatte i hvordan den enkelte arbeidsplass skal tilpasses framover.
Savner arbeidsmiljøet
Det folk har savnet mest i hjemmekontorperioden, er det sosiale arbeidsmiljøet, ifølge forskerne.
Arbeidsgiverne bør derfor legge til rette for noen fysiske samlingspunkter på arbeidsplassen, råder Aksnes.
Hun påpeker i artikkelen hos OsloMet også at hybride møter, der noen sitter samlet og andre er med på skjer, er noe annet enn heldigitale møter:
– Mange arbeidsplasser har ikke god nok teknologi til at de som sitter hjemme kan delta på lik linje med dem som møter fysisk.