Foto

Sezeryadigar/iStock

Stereotypier kan føre til at vi rekrutterer feil ledere

Publisert: 7. oktober 2021 kl 10.18
Oppdatert: 13. oktober 2021 kl 09.59

LEST OM LEDELSE. Det finnes flere vitenskapelige studier som har sett på hvordan fysiske egenskaper påvirker interaksjoner og resultater på arbeidsplassen. Dette gjelder eksempelvis høyde, vekt og tiltrekningskraft.

I en omfattende studie av Judge og Cable fra 2004 fant de en positiv sammenheng mellom høyde og opplevelse av suksess på arbeidsplassen.

Høye mennesker synes altså å ha en fordel i arbeidslivet, skriver førsteamanuensis Helene Tronstad Moe i en artikkel på Høyskolen Kristiania.

Forskeren Frieze hevder at høye mennesker kan ha høyere ytelse og karrieresuksess i enkelte yrker og roller. Årsaken er at kunder eller andre kolleger ser dem i et mer positivt lys.

Førsteinntrykket lyver

Når vi møter mennesker har vi en lei tendens til å benytte stereotypier og selvoppfyllende profetier. Vi fatter deretter beslutninger på bakgrunn av magefølelse, intuisjon og førsteinntrykk.

En konsekvens av dette kan være at slike feilaktige stereotypier blir reprodusert av både rekrutterer, kolleger og ledere.

Saken fortsetter under annonsen

Folk som har vist at de tar ansvar og har gode egenskaper som kan være hensiktsmessige i en lederstilling, bør selvsagt søke på lederstillinger uavhengig av utfordringer knyttet til høyden.

I en slik situasjon er det nok langt enklere for overordnede å se forbi høyde og utseende. Det er gode muligheter for å bli forfremmet.

Vi bør bli flinkere til å vurdere lederkandidater på bakgrunn av de egenskaper som faktisk betyr noe og se forbi kandidatenes fysiske utseende.

Napoleon-komplekset

Den østerrikske legen og psykologen Alfred Adler lanserte et konsept han omtalte som Napoleon-komplekset.

Dette går ut på at korte personer kan overkompensere med økt aggressivitet og arrogant adferd for å kompensere for lavere sosiale status.

I en slik fortolkningsramme kan man se for seg at aggresjon kan påvirke forholdet mellom høyde og suksess på arbeidsplassen.

Saken fortsetter under annonsen

Vinnende personlighet

Forskning peker i retning av at personlighet er av betydning for å bli leder og lykkes i lederrollen.

I denne sammenheng er det en fordel å tåle stress og arbeidspress i form av å være følelsesmessig stabil.

Det å være nytenkende og åpen for nye erfaringer er også positivt. Ledere er også gjerne tydelige, initiativrike og utadvendte.

Som leder er det avgjørende at man evner å støtte, inkludere og være imøtekommende mot medarbeiderne. I tillegg så er det viktig at ledere har høy grad av planmessighet. Det vil si at de er målrettede og grundige.

Å ha en intelligens over gjennomsnittet er også av betydning for å lykkes som leder. Det er imidlertid ikke funnet noen sammenheng mellom høyde og intelligens.

For å oppsummere forskningen kan det altså tyde på at det foreligger en stereotypi knyttet til at høye, pene og velkledde mennesker er dyktige og intelligente.

Saken fortsetter under annonsen