Foto

Istockphoto /skynesher

Spre positive følelser og humør i teamet

Publisert: 3. mai 2021 kl 08.37
Oppdatert: 3. mai 2021 kl 08.39

LEST OM LEDELSE. Sigal Barade, professor i ledelse ved handelshøyskolen Wharton i USA, deler i et intervju på hjemmesidene til skolen noen råd om hvordan man som leder kan spre positive følelser i teamet.

Dette er tre av dem:

  • Vær deg bevisst ditt eget humør.
    Hvis humøret ditt ikke gagner teamet, gjør noe med det. Hvis du er i dårlig humør, anbefaler Barade å tenke tilbake på en situasjon hvor du var positiv eller å se fremover mot noe som ville gjort deg glad. Vær også oppmerksom på ansiktsuttrykket. Barade anbefaler å velge ansiktsuttrykk du ville hatt hvis du var glad, selv om du ikke måtte føle deg glad i øyeblikket, oppfordrer hun. Hun argumenterer med å henvise til at studier har vist at humøret har en tendens til å endre seg i tråd med ansiktsuttrykket. 
     
  • Bruk kroppspråket til å sette stemning, om dere møtes fysisk eller digitalt.
    Mye av den følelsesmessige kommunikasjonen skjer gjennom kroppspråk, ansiktsuttrykk og tonen i stemmen din, påpeker Barade. Vær obs på kroppsspråket ditt. Hvis du har armene i kors kan folk tenke at du går i forsvar eller er sint, selv om dét kanskje ikke er tilfellet. Øyenkontakt bidrar også til å «spre» følelser. 
     
  •  Bygg en positiv emosjonell kultur i teamet.
    Barade tar til orde for at positive følelser er bra for medarbeiderengasjement. Det hun omtaler som en emosjonell kultur består av symboler, normer, verdier og grunnleggende antagelser teammedlemmene har om hvile følelser det er akseptabelt å gi uttrykk for og hvilke som må holdes tilbake i gruppa. Hun oppfordrer til å skape en kultur der positive følelser ikke bare er lov, men at man også oppmuntrer til det. Hun mener også at hvism an klar på at destruktive negative følelser, og den adferden som følger med – som mobbing, å dolke folk i ryggen og usivilisert adferd – ikke vil bli tolerert, så kan det bidra til å bygge et miljø hvor det er mindre sannsynlig at den slags følelser og adferd vil oppstå og bre om seg.

Barade siterer for øvrig den tidligere Ford-sjefen Alan Mulally i sin argumentasjon for positivt lederskap.

Han sa noe sånt som at det å formidle ideen om at det alltid finnes en vei framover er viktig, fordi det er dét ledere er der for. Lederenes oppgave er å finne ut hvordan organisasjonen kan beveges framover.

Saken fortsetter under annonsen