Folk som er usikre bruker vanskeligere ord
LEST OM LEDELSE. Hvis du bruker klisjeer, vanskelige ord og sjargong – fagspråk som helst de «innvidde» på et fagområde forstår – blir budskapet ditt vanskeligere å forstå.
Det vanlige anbefalingen er derfor å styre unna, og å heller holde kommunikasjonen klar og lett tilgjengelig.
Innenfor faget ledelse og konsulentvirksomhet brukes forkortelser og sjargong hyppig. Ofte står budskap og innhold står i fare for å drukne i alt fagspråket.
Forskning fra Columbia Business School peker imidlertid i retning av at språkbruken ikke bare handler om hvordan folk foretrekker å kommunisere. Det har også med sosial status å gjøre.
I en pressemelding skriver den amerikanske handelshøyskolen de at de gjennom ni ulike studier har funnet at individer med lav status har større sannsynlighet for å bruke sjargong, forkortelser, juridiske talemåter enn folk med høyere status.
Dette fordi de er usikre på hvordan de vil bli oppfattet av andre.
Folk med høyere status er ikke like opptatt av hvordan de fremstår, og bruker langt sjeldnere sjargong og vanskelige ord. De er mest motivert av å kommunisere på en måte som gjør at andre forstår.
«Sjargong er som en dress, en bil eller ei klokke – det er et statussymbol. De usikre «dresser seg opp» men ord som de tror vil få dem til å fremstå som smartere eller få andre til å ta dem mer seriøst, sier Adam Galinsky, professor i ledelse og etikk ved Columbia Business School i pressemeldingen.
Tilsammen 2.600 personer har deltatt i ulike studier. Det er også gjort analyser av språk i et stort antall skriftlige avhandlinger og masteroppgaver, målt opp mot rangering av oppgavene.