Slik skaper du et effektivt styre
LEST OM LEDELSE. Det kan være lett å kjenne igjen et velfungerende styre utenfra. Det er de som fatter kloke beslutninger innen rimelige tidsrammer, og som peker tydelig retning for arbeidet i administrasjonen.
Men det er ikke like lett å vite hva som er oppskriften på å få et styre til å fungere godt. Det skriver professor i organisasjonspsykologi Vincent H. Dominé ved INSEAD, som har forsket på dette, i en artikkel på institusjonens nettsider.
Sammensetningen av styret er viktig, men ikke tilstrekkelig, for å få styret til å fungere godt, mener han. I tillegg må man se på gruppedynamikken – hvordan styret fungerer sammen som en gruppe.
Noen styrer er preget av sterke konflikter og uenighet. Andre har en tendens til gruppetenkning, der det oppleves som vanskelig å komme med motforestillinger. Ingen av delene fungerer særlig godt.
Redde for å tape ansikt
Dominé peker på to ting som gjør det krevende å skape en god dynamikk i styrer. For det første styremedlemmenes ønske om å fremstå selvsikre og vellykkede. For det andre at styret som regel samles ganske sjelden og dermed ikke kjenner hverandre like godt som folk som jobber sammen til daglig. Begge deler gjør det vanskelig å vise sårbarhet og ha ærlige og tillitsfulle diskusjoner om hvordan samhandlingen foregår.
Det er viktig å være oppmerksom på hva som skjer under overflaten på styremøtet, skriver professoren. Se etter:
-
Ikke-verbal-kommunikasjon (som kroppsspråk, ansiktsuttrykk osv.)
-
Uformelle roller: Hvem spiller typisk rollen som djevelens advokat eller som heiagjengleder i styret?
-
Kontekst: Hva ved situasjonen i organisasjonen kan påvirke styrets arbeid?
-
«Elefanten i rommet»: Temaer som kan være tabubelagte og som det ikke snakkes om, men som likevel preger møtene.
4 tips for å bedre dynamikken
Dominé har fire råd for å skape en best mulig samhandling i styret og dermed best mulig resultater.
1. God møtestart og møteslutt. I stedet for å gå rett på dagens agenda, start møtet med å høre litt med alle hvordan det går og om det har skjedd noe viktig siden sist – personlig eller profesjonelt. Det bygger tillit og samhold. Avslutningen av møtet kan gjerne brukes til en liten evaluering av hvordan møtet gikk.
2. Eksperimenter med ulike uformelle roller. For å unngå at styremedlemmene havner i faste roller kan man gjerne diskutere hvilke roller styret har behov for og hvem som ofte inntar hvilken rolle. Er det viktig å ha en djevelens advokat, avtal gjerne at den rollen går på rundgang. Dette gir styremedlemmene mulighet til å spille ulike roller og sørger for å få fram et mangfold av perspektiver.
3. Vurder profesjonell rådgivning. Det finnes fagmiljøer som kan bistå med veiledning for å øve opp god gruppedynamikk i styremøtene, gjennom kurs, individuell rådgivning eller ved å observere og gi tilbakemeldinger til styret. Det kan øke bevisstheten i styret og få møtene til å fungere bedre.
4. Få mest mulig ut av styreevalueringen. Mange styrer gjennomfører en årlig styreevaluering. Men i tillegg til å gjøre en skriftlig undersøkelse, bruk gjerne anledningen til å gi hverandre direkte tilbakemeldinger og diskutere dynamikken i styret.
Dominé anbefaler alle styrer å investere tid og oppmerksomhet i å dyrke fram en god gruppedynamikk som en integrert del av arbeidet deres.