Illustrasjonsfoto.

Foto

nensuria/iStock

Reduserte samvittighet-stresset på arbeidsplassen

Publisert: 23. juli 2021 kl 09.42
Oppdatert: 23. juli 2021 kl 09.42

LEST OM LEDELSE. Svenske forskere, med professor Gunilla Strandberg fra Umeå universitet i spissen, har i snart 20 år forsket på samvittighetsstress på arbeidsplassen. Hun sier til svenske Chefstidningen at samvittighet i bunn og grunn er positivt. Er det noe vi ikke trenger i arbeidslivet, så er det mennesker uten samvittighet. Men – dårlig samvittighet kan også føre til stress, som igjen gjør at folk blir syke.

Noe av problemet når vi føler oss utilstrekkelige, er at vi legger skylden på oss selv som individer, selv om problemet ikke alltid ligger på individnivå.

Månedlige samtaler

Strandberg og hennes forskerteam fulgte i ett år grupper med ledere og ansatte som en gang per måned snakket om dårlig samvittighet og problemene som gjorde at det oppstod. De observerte at lederne spilte en viktig rolle. Ikke for å komme med ferdige løsninger, men for å få i gang en samtale om hva de sammen kunne gjøre for at det skulle bli bedre.

Forskerne så hvordan dialogen, følelsen av å bli lyttet til og få dele sin utilstrekkelighet i en gruppe – og å komme fram til hva som er mulig og meningsfullt å gjøre, gjorde at alle opplevde en forbedring. Den opplevde støtten var større, og det var høyere under taket.

Opplevd og faktisk støtte

Opplevd støtte og faktisk støtte var imidlertid ikke det samme. Forskerne registrerte at i noen organisasjoner ble det hele tiden etterspurt mer støtte fra ledelsen, selv om de faktisk fikk mye hjelp.

Saken fortsetter under annonsen

Strandbergs råd til ledere er å lytte og tenke igjennom hva slags støtte det er som blir etterspurt. En forklaring på misnøye kan være at ledelsen gir én type støtte, mens de ansatte etterspør en annen type støtte.