Rådgiver og nestleder i Likestillings- og mangfoldsutvalget, Vibeke Alnæs Hoffmann.

Foto

Camilla Skjær Brugrand

Forsvarets Høgskole

Ønsker seg større mangfold i Forsvaret

Publisert: 6. juli 2021 kl 10.37
Oppdatert: 6. juli 2021 kl 10.37

Flere av medlemmene i Likestillings- og mangfoldsutvalget, samt avdelingsledere ved Forsvarets Høgskole har den siste tiden blitt kurset i mangfoldsledelse gjennom Seema som utvikler ledelsessystemer for mangfold og likestilling.

Rådgiver og nestleder i Likestillings- og mangfoldsutvalget, Vibeke Alnæs Hoffmann, har nylig gjennomført Seema-kurset for å kunne være bedre rustet til å skape mer mangfold i Forsvaret.

– Det er en lite mangfoldig organisasjon når det gjelder kjønn og etnisitet nå, sier hun.

Hun forklarer at muligheten for å delta på kurs som dette, hjelper dem med å få et annet perspektiv på mangfold og hvilke muligheter det kan gi i Forsvaret.

Likestillings-og mangfoldutvalget ønsker å jobbe for et bredt mangfold i organisasjonen, som blant annet inkluderer alder, funksjonsgrad, livssyn, seksuell orientering og familiesituasjon. Kurset har understreket viktigheten av dette, og satt fokus på kriteriene for god mangfoldsledelse.

– Vi ser at mangfold er viktig når vi utdanner offiserer til å delta i internasjonale operasjoner. I slike operasjoner er det å ha annen type kompetanse enn standard-kompetansen som ligger til grunn, et stort pluss. Spesielt språkkompetanse og annen erfaring enn det CV-en viser er viktig, sier hun.

I løpet av kurset har hun lært at skjult kompetanse bør bli mer verdsatt enn det blir i dag.

Saken fortsetter under annonsen

30 prosent kvinner

I dag utgjør andelen kvinner i førstegangstjeneste nesten 30 prosent. Alnæs Hoffmann mener dette er gode tall, men skulle helst sett at flere med minoritetsbakgrunn også valgte den militære ruten.

– Vi er veldig opptatt av at kvinner skal tilpasses godt i miljøene i Forsvaret og at vi får inn flere med etnisk minoritetsbakgrunn.

En av utfordringene til Forsvaret er å finne balansen mellom det å se enkeltindividet og det å skulle fokusere på lagbygging og team-mentalitet.

– Vi har et hierarkisk system med regler som må følges. For å skape reell inkludering må vi starte i det små. Det er en langsiktig prosess.

Forsvaret har historisk sett vært en svært mannsdominert sektor. Alnæs Hoffmann mener det er viktig å skape forståelse rundt viktigheten av mangfold i ledergrupper, i avdelingene og forankre det i hele organisasjonen.

– Mangfolds-og likestillingsutvalget kommer til å jobbe mye ut mot de forskjellige krigsskolene og få mangfold inn i utdanningssystemene. Det er viktig at mangfold blir en del av undervisningen for kadettene

Saken fortsetter under annonsen

Det er ikke bare de unge som skal læres opp i mangfold, nestlederen mener også at det er viktig at de eldre i Forsvaret blir inkludert.

– Det er en del kulturer man må ta litt tak i og som vi kontinuerlig jobber med. Vi må samle kreftene og jobbe sammen med å endre kulturen rundt mangfold i Forsvaret. Det hjelper lite å stå alene.

– Man kan ikke gjøre disse grepene kun fordi det skal se politisk korrekt ut for omverden, engasjementet må ligge dypt i hjertet. Vi må brenne for mangfold, sier hun.