Foto

Istockphoto

Nettverk

I Silicon Valley kan yogainstruktøren være en mulig kontakt inn mot investorer

Publisert: 17. november 2021 kl 09.59
Oppdatert: 17. november 2021 kl 10.29

LEST OM LEDELSE. En ny studie fra svenske forskere viser at veien fram til et framgangsrikt nettverk er ulik i ulike deler av verden. 

Studien er omtalt av det svenske Institutet för entreprenörskaps- och småföretaksforskning, på nettsiden esbri.se.

De har intervjuet forsker Anna Brattström fra Lunds universitet, som har studert fenomenet.

«Varme» og «kalde» kontakter

Brattström forteller at entreprenører de intervjuet i Silicon Valley så alle de møtte som en potensiell lenke til en fremtidig investor.

Entreprenørene i Berlin, derimot, mente at kontakter må være noen som står deg nærmere og noen man har tillit til for at de skal kunne brukes.

Brattström deler de to synene inn i «varme» og «kalde» kontakter, og viser til at kontrasten mellom Silicon Valley og Berlin er stor.

Saken fortsetter under annonsen

Yoga versus «rett» skole

I Silicon Valley var det en entreprenør de intervjuet som spurte sin yogainstruktør om han kjente noen som kanskje kjente noen …

De brukte også foreldre på skolen og fester som mulige veier frem til nye kontakter. 

Måten nettverk bygges på påvirker ifølge forskerne både den videre utviklingen av nettverkene – og utviklingen av selskapene.

Ifølge denne studien, er eksempelvis dine første kontakter av stor betydning i Berlin; den påvirker hvilke kontakter du får framover.

Å gå på «rett» skole og jobbe i «rett» selskap er viktig der, all den tid folk stort sett benytter seg av nære kontakter.

I Silicon Valley er ikke rekkefølgen på hvem du blir kjent med like viktig. Der blir alle sett på som mulige, verdifulle kontakter og det er mer tilfeldig hvordan nettverkene utvikler seg.

Saken fortsetter under annonsen

Forstå normene

Brattström understreker viktigheten av at entreprenører forstår at sosiale normer er ulike på ulike steder, og råder dem til å innrette seg deretter når de skal bygge opp nye team og lete etter investorer.

Hun sier i intervjuet at det er lett å glemme at normer er lokale, og er også skeptisk til utdanninger som lærer bort nettverksmetoder som er identiske; uavhengig av hvilke land de skal brukes i.