Mange unge ledere vurderer å slutte
LEST OM LEDELSE. Det svenske nettstedet Arbeidsliv skriver at Sverige har en lav andel av unge ledere sammenlignet med andre land i Europa. I tillegg vurderer mange av dem å slutte.
I et forskningsprosjekt ved Umeå universitet ser de nå på hva unge ledere trenger for å trives, føle seg bra og vil fortsette i lederrollen.
Det er veldig lite forskning på hvordan det er å være ung og leder. I en første delstudie spurte forskerne ledere i privat sektor mellom 19 og 29 år hvordan de opplever arbeidssituasjonen og helsen. Foreløpige resultater viser at unge ledere skiller seg ut.
– De opplever lederrollen som uklar og konfliktfylt med krav fra forskjellige deler av organisasjonen. Da er også mange av de unge lederne i en skiftende fase i livet der de kan danne familie, bytte hjem eller flytte til et annet sted, noe som påvirker hele livssituasjonen, sier Hanna Irehill som er psykolog og en av forskerne i prosjektet til nettstedet.
Mindre rom for å feile
I studien var det tydelig at de unge lederne, som ofte er nye på arbeidsmarkedet, opplevde mindre støtte fra organisasjonen. Det kan være snakk om mindre rom for å gjøre feil eller hvor godt organisasjonen lytter til behov og meninger.
Støtten og forståelsen fra deres egen organisasjon ble opplevd lavere av de unge lederne sammenlignet med de eldre lederne.
– Det er klart at de unge lederne trenger mer støtte fra sin egen organisasjon. De hadde hatt god nytte av en mentor eller noen som regelmessig støtter dem. De trenger også å vite hvor de skal henvende seg når de trenger hjelp med ulike problemer, sier Irehill.
Tøffere for kvinner
Studien viser at det er enda tøffere for unge kvinner å gå inn i en lederstilling. Sammenlignet med de unge mennene, opplever unge kvinner høyere emosjonelle krav, større vanskeligheter med å påvirke arbeidsmengden og mindre organisatorisk støtte.
– Dette er ikke overraskende, men er i tråd med tidligere forskning på kvinner i lederroller, sier Hanna Irehill.
Forskningen viser at unge ledere føler seg dårlige og ønsker å slutte. Unge kvinner er de som har det verst.
Lager håndbok
Forskningsprosjektet om unge ledere ved Umeå universitet er finansiert av AFA-forsikring og vil være klart i 2023.
Resultatene presenteres i form av en håndbok med anbefalinger for hvordan organisasjoner kan støtte unge ledere og få dem til å føle seg komfortable og gode i lederrollen.
– Det vil være råd og tips om hvordan du kan ta imot de unge lederne på en bedre måte, som en hjelp til organisasjonene, sier Hanna Irehill.