– Ledere kan bli satt i sjakk matt av for detaljerte regler
I kommunal sektor, som har hatt mange kjente varslingssaker, er det ulike innganger til varsling, konstaterer Tor Allstrin, juridisk direktør og advokat i KS.
– Kommunene er styrt av folkevalgte, det åpner for å gå til direkte til politikerne. Kontrollutvalget kan også ha en rolle, dersom de foretar forvaltningsrevisjoner; her sitter det ikke kommunestyremedlemmer og de har et sekretariat som ikke er en del av kommunedirektørens styringslinje. Offentlige organisasjoner er også mer transparente enn næringslivet, og dermed kan det bli mer fokus på sakene i offentlig sektor, sier advokaten.
Tema: Varsling
-
Behandle saker. Derfor går noen varslingssaker fra vondt til verre
-
Ledere mer utsatt. Nicolay Skarning, advokatfirmaet Kvale: – De nye varlingsreglene har gitt arbeidstakerne mer makt
Noen burde fortalt
Allstrin legger til at all den tid kommunene utøver myndighet på områder som barnevern, plan, bygning, helse og omsorg, så vil det oppstå både diskusjoner og konflikter rundt hvordan kommunen utøver tjenestene.
Det er skattebetalernes penger og samfunnsoppgaver som forvaltes, og Allstrin understreker at det er positivt med varslingsregler og åpenhet i offentlig sektor.
– Jeg pleier å bruke Vannverkssaken på Romerike som eksempel. Der var det ikke arbeidstagerne som avdekket saken, men Aftenposten. Det burde vært motsatt. Noen burde fortalt hva som foregikk og varslet.
Regulerer lederrollen
KS-advokatene har lang erfaring i å representere medlemmer i KS, kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, i varslingssaker. Erfaringen er at sakene sjelden omhandler så alvorlige forhold som korrupsjon, rasisme eller seksuell trakassering.
Når noen saker eskalerer og blir kontroversielle, så er årsaken ofte måten saken håndteres på, enten fra arbeidsgivers eller arbeidstagers side, erfarer Allstrin.
Det bestemmelsen om varsling i Arbeidsmiljøloven gjør, er egentlig å regulere god lederadferd
– For å unngå at en konflikt går fra vondt til verre, er det viktigste er å ha et system for å håndtere slike saker i styringslinjen. Hvis en ansatt går til nærmeste leder med noe kritikkverdig, skal lederen følge opp og gi honnør til arbeidstager for at han eller hun sa fra. Det bestemmelsen om varsling i Arbeidsmiljøloven gjør, er egentlig å regulere god lederadferd, sier Allstrin.
Han mener mye kan løses med ledelse, men legger til at det finnes aktører som har andre motiver enn å få ryddet opp i det som er kritikkverdig; som å sikre sin egen posisjon.
Andre ganger er lederens oppfatning at forholdet det varsles om ikke er kritikkverdig, og da kan det oppstå uenighet om oppfølgingen fordi varsleren ikke er fornøyd med kommunens vurdering.
For detaljerte regler
Strømsgodset fikk kritikk for å ikke ha rutiner for håndtering av varslingssaker, men det er også en fallgruve å ha for detaljerte retningslinjer, mener Allstrin.
– Hvis retningslinjene er veldig detaljerte, kan det gå galt fordi lederen settes i sjakk matt. Lederen kan bli mer opptatt av prosedyrene enn av å utøve ledelse. Man kan stille spørsmål ved om vi i Norge har gått for langt i å utforme detaljerte systemer, retningslinjer, prosedyrer og faktaundersøkelser i varslingssaker. Dette er ikke minst lukrativt for advokatbransjen.
Dette er ikke minst lukrativt for advokatbransjen.
Advokaten anbefaler intern håndtering, hvis mulig. Gjerne med bistand fra «eksterne» i kommunen, det være seg bedriftshelsetjenesten eller andre.
– Den som gjør den første vurderingen av saken i kommunen må også gjøre en vurdering av hvem som er best egnet til å undersøke saken. Jeg tror mange flere saker burde vært tatt i den ordinære styringslinjen. Selv om hensikten er god, er min erfaring at man sjelden får mer ut av å koble inn eksterne.
Generelt mener han også at flere ledere med fordel kunne fått oppfølging i lederrollen sin, fremfor å måtte gå av.
– Ikke lag for mye juss
Advokat Allstrin advarer altså mot å lage for mye juss ut av saker som kunne vært løst med god ledelse, og mener også at man generelt sett bør være litt mer kritiske til å erklære ledere inhabile i varslingssaker. Inhabilitet gjør at ledere mister muligheten til å gjøre det de bør gjøre, påpeker han: å gripe inn raskt og håndtere saken.
– Det grunnleggende i ledelse er at ledere skal lede medarbeidere. Iblant må ledere være tydelig på konsekvensen av noe, selv om medarbeidere opplever det som negativt. Så vil det selvfølgelig være saker der leder må fratre saken. Treneren i Strømsgodset ville ikke selv kunne undersøkt om varslet mot seg selv om påstander om rasistiske kommentarer.
– God ledelse
– Hva erfarer du er de viktigste årsakene når varslingssaker eskalerer fra vondt til verre?
– Jeg tror det er en kombinasjon av ulike ting; at man ikke handler raskt nok, at man ikke er nøye nok med å dokumentere prosessen og at man ikke gjør en god nok jobb med å undersøke hva saken gjelder. Man må enten undersøke selv, som er det jeg vil anbefale så langt det er mulig, eller få hjelp fra eksterne. Man må snakke med folk, og prøve å finne ut hva som ligger i varselet.
Noen saker er virkelig vanskelige, men Allstrins erfaring er at en del saker rett og slett handler om at partene ikke har pratet godt nok sammen.
– Så finnes det noen aktører som ikke ønsker å avslutte saker, som vil holde det i gang, men vanligvis kommer du langt hvis du lykkes med å få til en god samtale. Lenger enn med en lang, skriftlig harang. Jeg tror mye handler om god ledelse.
Varsling eller personalsak?
I arbeidsmiljøloven står det at en «ytring om forhold som gjelder arbeidstakers eget arbeidsforhold» ikke regnes som varsling, med mindre forholdet omfatter eksempelvis uforsvarlig arbeidsmiljø eller fare for liv og helse.
– Hva ligger det i at varsling ikke skal gjelde eget arbeidsforhold?
– Det er ikke et varsel hvis du varsler om noe som gjelder en tvist med arbeidsgiver om eksempelvis vilkår som gjelder deg selv; for eksempel hvor stor stillingsbrøk du skal ha. Men i del tilfeller må det gjøres en avveining her, hvis det eksempelvis er påstander om diskriminering kan det være at det er et varsel. Her må det brukes skjønn, sier Tor Allstrin i KS-advokatene.
– Varsel er en lovbestemt ordning for å varsle om «kritikkverdige forhold». Dersom arbeidsgiver følger opp forhold hos arbeidstaker er det per definisjon en personalsak. I noen tilfeller varsler arbeidstaker for å forhindre arbeidsgiver fra å sanksjonere forhold som hevdes å være kritikkverdige. Derfor kan arbeidstaker som hovedregel ikke varsle om eget arbeidsforhold.
Arbeidsmiljøloven
§2 A-1:
Rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten
(1) Arbeidstaker har rett til å varsle om kritikkverdige forhold i arbeidsgivers virksomhet. Innleid arbeidstaker har også rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten til innleier.
(2) Med kritikkverdige forhold menes forhold som er i strid med rettsregler, skriftlige etiske retningslinjer i virksomheten eller etiske normer som det er bred tilslutning til i samfunnet, for eksempel forhold som kan innebære
-
a) fare for liv eller helse
-
b) fare for klima eller miljø
-
c) korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet
-
d) myndighetsmisbruk
-
e) uforsvarlig arbeidsmiljø
-
f) brudd på personopplysnings-sikkerheten.
(3) Ytring om forhold som kun gjelder arbeidstakers eget arbeidsforhold regnes ikke som varsling etter kapitlet her, med mindre forholdet omfattes av andre ledd.
Arbeidsmiljøloven
§ 2 A-3.
Arbeidsgivers aktivitetsplikt ved varsling
(1) Når det er varslet om kritikkverdige forhold i virksomheten, skal arbeidsgiver sørge for at varselet innen rimelig tid blir tilstrekkelig undersøkt.
(2) Arbeidsgiver skal særlig påse at den som har varslet, har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Dersom det er nødvendig, skal arbeidsgiver sørge for tiltak som er egnet til å forebygge gjengjeldelse.