Langt igjen før politiet speiler mangfoldet i befolkningen
Aldri før har så mange kvinner søkt seg til Politihøgskolen. I dag er det overvekt av kvinnelige politistudenter. Likevel mangler politiet mange kvinnelige ledere og kvinner i operative stillinger.
– Det å rekruttere kvinner inn til disse stillingene og få dem til å bli værende har vist seg å være ekstra krevende, sier generalsekretær i Politiets fellesforbund, Per Erik Ommundsen.
Han mener politiet kan bli flinkere til å kommunisere innholdet i disse funksjonene.
– Vi har også en lang vei å gå for å få inn flere med minoritetsbakgrunn og personer med funksjonsnedsettelse, sier han.
Fysiske opptak
Det har vært en gjentagende debatt i politiet rundt de fysiske opptakskravene og nødvendigheten av helsekravene for å komme inn på Politihøgskolen. Sistnevnte handler om syns-, hørsels- og bevegelighetskrav.
– Generelt er politioppkravet ganske omfattende, sier Ommundsen.
Han forklarer at all type kulturell endring i en organisasjon med mål om å kunne tiltrekke seg mangfoldskompetanse, er vanskelig.
– Vi må ha ster oppmerksomhet om dette fra ledelsen. Det holder ikke alene å lage KPI-er og bare fortelle organisasjonen at vi skal bli bedre på mangfold. Man må i større grad gjøre noe aktivt og tilpasse seg behovene til den ansatte og jobbe kontinuerlig med kulturbygging. Det er hardt arbeid.
Kjenne seg igjen
Politiet i Norge har stor grad av tillit blant befolkningen. Innbyggerundersøkelsen viser at tilliten i befolkningen til politiet er på 80 prosent. Ommundsen mener politiet har gjort mye riktig i sin rekruttering av politifolk for å skape denne tilliten.
– Man trenger ikke dra langt utenfor Norges grenser for å se at tilliten til politiet er begrenset. Folk har gjerne tillit til de man kjenner seg igjen i. For at vi skal møte fremtiden og megatrendene, sentraliseringen, og forflyttingen av menneskemassene, må man evne og speile befolkningen for å bygge tillit. Vi må kjenne oss igjen i dem som jobber i politiet og politiet må møte oss der vi er, sier han.
For Politiets fellesforbund er de viktig at politiet speiler medlemsmassen og ikke minst jobber inn mot likestillings- og mangfoldsarbeidet i egen organisasjon.
– Vi jobber tett med Politidirektoratet og Justisdepartementet for å fremme mangfoldsarbeidet og komme lenger enn det vi er i dag. Vi når ut til politiledelsen og tillitsvalgte på andre nivåer.
Politiets fellesforbund har blant annet samarbeidet med Politidirektoratet om å arbeide mot seksuell trakassering, noe Ommundsen merker seg at politiet har hatt skarpt fokus på de seneste årene.
– Politiet skal speile mangfoldskompetansen befolkningen. Vi har kommet et stykke på vei, men har veldig langt igjen.