– Hvis vi ikke klarer å forenes om hvor vi er like og hva vi har til felles, vil det være håpløst å skape en inkluderende arbeidsplass, sier Torstein Standal Hagen.

Foto

Camilla Skjær Brugrand

Yara

– Lang vei å gå for å oppnå mangfold i Yara

Publisert: 6. juli 2021 kl 10.33
Oppdatert: 6. juli 2021 kl 10.33

En av de viktigste lærdommene prosjektdirektør og rådgiver til finanssjefen i Yara, Torstein Standal Hagen, tok meg seg fra mangfoldsledelsekurset til Seema, var å bygge på likhetene til de som jobbet sammen i et team.

– Hvis vi ikke klarer å forenes om hvor vi er like og hva vi har til felles, vil det være håpløst å skape en inkluderende arbeidsplass, sier han.

Hagen forklarer at det er en haug av plattformer vi alle kan forenes om og bygge broer ut ifra.

– Vi kan sammen bruke ulikhetene våre, de egentlige styrkene våre som vi har hver for oss, mer samlet som et team og som organisasjon og dermed få til mye mer, forklarer han.

Under kurset forklarte Loveleen Rihel Brenna at det er enda viktigere å bygge broer rundt det man har til felles når spennet i mangfold er stort, enn om spennet er lite.

Må spørre om livserfaringer

Saken fortsetter under annonsen

Hagen innrømmer at Yara har en lang vei å gå når det gjelder mangfold i bedriften og forklarer at de bare er i starten av reisen.

– I Yara er vi for dårlige til å spørre nyansatte hva de har lært fra tidligere arbeidsgivere eller livserfaringer. Fokuset etter en stund blir hva man har gjort i Yara, det er det man spør om rundt lunsjbordet.

Han mener ansatte og ledelsen burde bli flinkere til å spørre hva medarbeiderne gjorde før de kom til Yara og hva de som selskap kan lære av det.

I en intern undersøkelse kom det fram at en av deres brasilianske medarbeidere hadde voks opp i favelaen i Brasil. Medarbeideren forklarte at det var ingen som noen gang hadde spurt han hva han hadde lært av det.

– Det å vokse opp i en favela for så å begynne å jobbe i et multinasjonalt selskap viser tydelig at vedkommende har en sterk drivkraft, evne til å løse problemer, stake ut egen kurs og bruke de ressursene man har tilgang på selv om det ikke er så mange.

Å bli mer nysgjerrig på hverandre tror han kan være et godt første steg i arbeidet med mangfold.

– Vi må bli mer uttalte om kompetansen vi sitter på, slik at vi i større grad kan lære av hverandre.

Saken fortsetter under annonsen

Fokusere på intensjonene

En av de vanskeligste tingene med å praktisere mangfold etter et slikt kurs, er at man har lyst til å gjøre alt på en gang, forklarer Hagen. Hans plan er i stedet å tenke helhetlig.

– Det som kan oppleves litt vanskelig når det gjelder mangfoldsarbeid er hva som er lov å si og ikke lov å si.

Han føler at Seema-kurset har åpnet mulighetsrommet og bidratt til å senket litt skuldre på akkurat det.

– Vi ønsker å fokusere på intensjonen bak handlingene og det man sier. Det viktigste er at de som skal jobbe med mangfold i Yara blir enige om de samme intensjonene.

– Så får man heller tåle at noen sier eller gjør noe feil, som ikke er helt oppdaterte med språket eller hvordan man utrykker seg. Vi må skape rom og trygghet og ikke nødvendigvis dømme folk ut fra hva de sier, men fra hvilke intensjoner de har. Det tror jeg kan bli bra.