– Illojalitet vekker sterke følelser
Illojalitet i juridisk forstand er én ting. Dét er saklige vurderinger og avveininger.
Følelsene når noen du stoler på svikter, er noe annet.
– Den som er illojal svikter fellesskapet, og dét oppleves som en trussel. Vi er flokkdyr, og fellesskap har alltid vært viktig for oss. Illojalitet gjør oss sårbare. Vi kan føle oss truet og få lyst til å ta igjen.
– Illojalitet pirker borti noen helt grunnleggende psykologiske mekanismer, sier psykolog Egon Hagen.
- Les også om oppsigelser og illojalitet: Når er en ansatt illojal?
Pandemiraseri
Hagen har erfaring som klinisk psykolog og nevropsykolog, har tidligere jobbet med lederutvikling og er kjent fra NRK-podkasten «Psykologen». I tillegg forsker han, jobber med rettspsykiatri og holder foredrag.
Reaksjonene på illojal oppførsel blir ekstra sterke i tøffe tider, mener han, og minner om hvor intenst rasende mange ble på folk som dro på hytta under hytteforbudet …
– Det ble oppfattet som illojalt i en tid hvor det var sterke forventninger om at vi skulle stå sammen. Når kampen står om å overleve, trenger vi ikke noen som ødelegger. Folk følte at de ble sviktet.
Integritet trumfer lojalitet
I arbeidslivet er lojaliteten en forutsetning for hele arbeidsforholdet.
– Det er frivillig å være ansatt et sted, og noe av «dealen» er at du gir fra deg de mest frimodige delene av ytringsfriheten. Blir du leder, som også er en frivillig sak, koster det mer.
– Du kan ikke være så frittalende som du ellers kunne ha vært. Hvis du ytrer deg kritisk til alle initiativ som kommer ovenfra, vil toppledelsens initiativ til å få ting gjort stoppe hos deg.
Men – mens lojalitet blir sett på som en dyd som vi vil smykke oss med, så er baksiden av medaljen blind lojalitet, legger Hagen til. Og dét kan være forferdelig, har historien vist.
– Hvis det stadig pågår en kamp mellom lojalitetskravene som stilles til deg og din indre integritet, så må du gjøre noe med det. Det er viktig å ha begge tankene i hodet, men integritet veier tyngre enn lydighet. Hvis ikke, er du med på et eller annet du ikke kan stå for.
Mens situasjonen er kald
Det som ofte er problemet i saker som gjelder illojalitet på arbeidsplasser, er at det blir så emosjonelt, erfarer Hagen. Noen ganger tåler ikke folk trynet på den de mener har sviktet.
Det kan bli så emosjonelt at de glemmer hva som opprinnelig var problemstillingen.
For å forebygge at illojalitet oppstår, anbefaler psykologen å etablere noen spilleregler både for hva lojalitet er og for hvordan illojalitet håndteres.
Hagen anbefaler også å ta noen samtaler om hva som ligger i lojalitetsbegrepet.
– De samtalene bør tas i forkant, mens situasjonen er kald. Når det først har gått varmgang i slike saker, er det vanskelig å løse dem uten at det blir oppfattet som et forsøk på knebling av ytringer.