Å få anerkjennelse føles bra, men å gi et gjennomtenkt kompliment kan gjøre oss enda gladere, mener noen forskere. 

Foto

Istockphoto / fizkes

Ikke undervurder effekten av anerkjennelse

Publisert: 12. mai 2021 kl 08.00
Oppdatert: 12. mai 2021 kl 08.07

LEST OM LEDELSE. Ovul Sezer fra handelshøyskolen UNC Kenan-Flagler, Kelly Nault og Naday Klein fra handelshøyskolen Insead forsker og/eller underviser i organisasjonsadferd.

Sammen har de skrevet et innlegg på sidene til Harvard Business Review om å være snill og hyggelig på jobb.

Å gi komplimenter og anerkjennelse kan medføre mange fordeler, skriver trioen. Dette er, kort oppsummert, tre av dem:

  • Det hjelper kollegaer. Å få anerkjennelse reduserer risikoen for utbrenthet og fravær, og gjør at folk har det bedre og føler seg mer verdt.

  • Det bidrar til å gi tilværelsen mer mening. Du investerer i noe som er større enn deg selv, og dette gjør igjen noe med både hvordan andre oppfatter deg og hvordan du selv ser på deg selv.

  • Å gi komplimenter kan gjøre oss gladere enn om vi får dem, ifølge nye studier skribentene har gjort.

En viktig grunn til at det å gi komplimenter kan påvirke lykkefølelsen i stor grad, ligger i noe av det mange har savnet under pandemien: sosiale bånd.

Sezer, Nault og Klein har i en studie funnet at å gi komplimenter ga en sterkere følelse av sosiale bånd, fordi man gjennom å gi et kompliment fokuserer på en annen person.

Å få et kompliment føles bra, men å gi et gjennomtenkt og genuint kompliment krever at vi virkelig har tenkt på noen andre; personligheten deres, adferden deres og følelsene deres. Dette er ofte en forutsetning for å føle seg knyttet til noen, og slik kan komplimenter bli et sosialt lim i organisasjonen, skriver de tre hos HBR.org.

Saken fortsetter under annonsen

Komplimenter og anerkjennelse har gjerne dårligere kår under hjemmekontor-tilværelsen. Vi mister mange av de spontane tilbakemeldingene.  

Sezer, Nault og Klein viser til at ledere kan gå foran med et godt eksempel fra hjemmekontoret, og være flinke til å gi medarbeidere anerkjennelse.

Medarbeidere er sensitive for adferden til medlemmer i teamet som har høy status. Ved å gå foran, kan ledere motivere andre teammedlemmer til å kopiere adferden og skape en norm i teamet.

Adferd smitter – og etter hvert kan man skape en kultur.