Innsatsledelse i Politiet minner om stridsledelse i Forsvaret, mener professor i ledelse Tom Karp.

Foto

Høyskolen Kristiania

Fullt og helt i menneske­bransjen

Publisert: 15. januar 2021 kl 09.43
Oppdatert: 15. januar 2021 kl 09.43

Professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania, Tom Karp, har snakket med innsatsledere når han og hans kolleger har forsket på Politiet.

− Det er en mellomlederjobb som operer på et taktisk og operativt nivå. Mitt inntrykk er at de fleste av de som får en slik jobb har vært eller er patruljeledere fra politiets ordensseksjon, sier Karp til Dagens Perspektiv.

Det er en type ledelse som likner på stridsledelse i Forsvaret

Ligner stridsledelse

− Jeg opplever at de forbereder seg mye mentalt, samt lager seg rutiner og vaner for hvordan de skal håndtere et spekter av situasjoner. Det er en type ledelse som likner på stridsledelse i Forsvaret eller kriseledelse hos andre beredskapsfunksjoner. Det er ledelse som foregår under rammebetingelser med større grad av usikkerhet og kompleksitet enn «på et kontor».  

− Situasjonsforståelse og analyse er mer krevende, og beslutningsprosesser må gå raskere enn i andre typer lederroller. Det er mindre tid til prosesser og eierskap, og lederen har også en annen legitimitet til å bruke makt, og til å ta beslutninger. Det er på en måte lov og det er nødvendig.

Tilpasset spesielle situasjoner

Saken fortsetter under annonsen

Å være innsatsleder er en ledelsesform hvor evnen til beslutningstaking og analyse under press blir testet, påpeper Karp. Evnen til å være rolig, analytisk, robust, til å kunne takle stress og press, å kunne gi tillit og ikke måtte detaljstyre alt blir også viktig. Samtidig som man bør kunne framstå som trygg både som leder og som menneske.

− Det er jo en spesiell form for ledelse som blir noe annet enn det å drifte en hverdag på et kontor hvor prosessinnslaget er større. Om dette er en bedre eller dårligere form for ledelse enn andre typer ledelse er ikke gitt å si. Det er en type ledelse som er tilpasset til å løse denne spesielle typen situasjoner.