F.v: Ellen A. Vold, NVCA, Runa Kerr, Finans Norge. Initiativtakere Turid E Solvang, FutureBoards og Alexandra Morris, Skagen Fondene. 

Foto

NTB

Finansbransjen forplikter seg til flere kvinnelige ledere

Publisert: 18. juni 2021 kl 10.55
Oppdatert: 18. juni 2021 kl 11.15

Initiativet «Kvinner i Finans Charter» lanseres i finansbransjen i Norge. Målet er å øke kvinneandelen på ledernivå i finansnæringen.

Motivasjonen er sosial rettferdighet, men også å øke produktiviteten og lønnsomheten for selskapene og samfunnet. Det er frivillig å være med, men flere av de store aktørene er på banen.

– Tiden for festtaler er over – nå trenger vi radikale grep for å gjøre det alle er enige om er strategisk viktig, sier initiativtagerne Alexandre Morris, investeringsdirektør i Skagen Fondene og Turid E. Solvang, daglig leder i FutureBoards i en pressemelding.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå ligger kvinneandelen blant ledere i finans på drøye 30 prosent, men ifølge Solvang er tallene betydelig lavere i mange sektorer i næringene.

– Det ser ikke bra ut, sier Turid E. Solvang til Dagens Perspektiv.

Må forplikte seg

– Det går tregt å få flere kvinner inn i ledelse i næringsliv og finans. Hva skiller dette tiltakene fra andre tiltak, hvorfor tror dere dette vil lykkes?

Saken fortsetter under annonsen

– Dette er en kopi av et initiativ i England, som ble satt i gang i 2016 og ligger under Finansdepartementet der. De har gode resultater. Rundt to tredjedeler av selskapene kan vise til fremgang. Den viktigste grunnen til at selskapene lykkes, er at selskapene forplikter seg. Når de skriver under på charteret, forplikter toppsjefen eller en leder som er ansvarlig for likestilling og inkludering i selskapet seg til å følge opp og rapportere på målene, sier Solvang.

– Er det toppledere og toppledergrupper som omfattes av målene om økt kjønnsbalanse - eller gjelder det også flere ledernivåer?

– Det bestemmer selskapene selv, og det vil gjerne variere mellom ulike typer selskaper – her har vi alt fra store selskaper til veldig små selskaper. Men i hovedsak gjelder det ledere i beslutningsposisjoner. Vi har også inkludert spesialistfunksjoner.

4 prinsipper

Selskapene som slutter seg til Kvinner i Finans Charter forplikter seg til disse prinsippene:

  • Sette interne mål for kjønnsbalanse på ledernivå

  • Ha én person på ledernivå som er ansvarlig for å følge opp arbeidet

  • Publisere status for fremdrift og måloppnåelse en gang i året

  • I charteret anbefales det at lederes godtgjørelse knyttes til måloppnåelsen

    Saken fortsetter under annonsen

    Måloppnåelse påvirker lønn

    – Når måloppnåelse knyttes til lønn, da begynner det å skje noe med utviklingen, sier Turid E. Solvang.

    – Hva innebærer det at lederes godtgjørelse knyttes til målene? Risikerer ledere kutt i lønna hvis målene ikke nås?

    Dette en anbefaling som selskapene forplikter seg til å følge opp og rapportere på. Det kan være knyttet til bonuser og/eller variabel lønn, men vi anbefaler som et minimum at måloppnåelse på kjønnsbalanse på ledernivå vurderes i lønnssamtaler, sammen med andre mål, sier Solvang, som viser til at dette kan gjelde en rekke ledere i et selskap, gjerne også topplederen.

    Selskapene rapporterer for øvrig årlig til l Kvinner i Finans Charter. FutureBoards, som drifter initiativet, vil publisere resultater.

    Selskapene oppfordres også til å legge ut resultatene på egne hjemmesider.

    Disse er med

    Saken fortsetter under annonsen

    Kvinner i Finans Charter i Norge støttes av Finansdepartementet og eies av bransjen selv gjennom Finans Norge, Norsk Venturekapitalforening, Verdipapirforetakenes Forbund og Verdipapirfondenes forening.

    BIM/Oljefondet, Storebrand, Skagen Fondene, ABG Sundal Collier, Sparebank1 Gruppen, KLP, Verdane, Summa Equity, Formuesforvaltning, Gjensidige Forsikring og Hadean Ventures er med som «Founding Partners». FutureBoards vil stå for administrasjon og drift, og være diskusjonspartner med selskapene underveis.