Fra venstre: SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre under partilederdebatt i Stortingets vandrehall. 

Foto

Naina Helén Jåma / NTB

– Det er et utrolig stort sprik

Publisert: 15. september 2021 kl 12.37
Oppdatert: 15. september 2021 kl 13.06

En toppleder har et ansvar for å vise vei, finne retning, jobbe for noen mål; eller for å bygge et hus om du vil.

Foto

Jonas Gahr Støre har to lederegenskaper han vil få spesielt god bruk for framover, mener Jan Ketil Arnuf; professor i ledelse ved Handelshøyskolen BI. (Foto: Torbjørn Brovold/Handelshøyskolen BI) 

«Det norske hus» var bildet Thorbjørn Jaglands rene Arbeiderpartiregjering brukte, med vekslende hell, for å beskrive politikken sin på midt nittitallet. Den gangen hadde «huset» fire søyler.

Det politiske byggverket Støre har fått ansvar for å snekre sammen, ligger an til å få en langt mer uryddig arkitektur, registrerer Jan Ketil Arnulf; professor i organisasjon og ledelse ved Handelshøyskolen BI.

– Jagland var opptatt av Det norske hus, men nå må Arbeiderpartiet finne seg i å være i et bindingsverkshus som delvis består av låve og delvis av kafé på Grünerløkka. Det er et utrolig sprik, sier ledelsesprofessoren; med henvisning til avstanden mellom Senterpartiet og SV. 

Kan Støre lære av Mette Fredriksen?

I 2019 dannet Mette Frederiksen en mindretallsregjering i Danmark, og inngikk samarbeid med tre andre partier: Radikale Venstre (tilsvarer «vårt» Venstre), Sosialistiske Folkeparti (SVs søsterparti) og Enhedslisten (som er Rødt «på dansk»). Det er neppe noen «walk i the park» å styre på disse tre partienes nåde, men Mette Frederiksen har klart det – i alle fall så langt. Dagens Perspektiv har intervjuet Torben Andersen, politisk redaktør i det danske magasinet Mandag Morgen. Les om Mette Fredriksens metode.

Hestehandel eller helhet

Saken fortsetter under annonsen

Jonas Gahr Støre tilhører en døende rase av politikere som klarer å tenke samarbeid og helhet, mener professor Arnulf. 

– Støre og Erna Solberg er blant de siste som tenker helhetlig, og det er et problem. Politikken er i ferd med å bli populistisk. Erna Solberg har fått erfare det til fulle.

– Det er forferdelig vanskelig å lede en regjering der regjeringspartnerne er fanatisk opptatt av sine egne enkeltsaker. 

– Støres utfordring blir å klare å tenke helhetlig. Det ligger an til at alt blir én stor hestehandel.  

Praktisk tilnærming

– Hvor har Jonas Gahr Støre sin styrke som leder? 

– Han var mest populær som utenriksminister. Han var Arbeiderpartiets intellektuelle alibi og utenrikspolitikk er ikke for populister; med mindre du bor i Kina eller USA. Norsk utenrikspolitikk er realpolitikk.

Saken fortsetter under annonsen

– I realpolitikk er praktiske resultater og evnen til å gjøre byttehandler og finne løsninger viktigere enn å tviholde på idealer. Disse erfaringene fra utenrikspolitikken kan komme godt med for Støre nå, mener professoren. 

To viktige lederegenskaper

Han trekker videre frem to lederegenskaper han mener vår kommende statsminister kan få god bruk for framover: 

– Han har vist at han er en stayer. Han har holdt ut lenge i en veldig pinefull situasjon som leder for Arbeiderpartiet etter at Jens forlot skuta. Den andre egenskapen er at han evner å konseptualisere; han setter ting i sammenheng.

– Han er blitt anklaget for å være abstrakt og ullen når han gjør dette, men det kan bli en god egenskap framover. 

– Har Støre svakheter som leder som kan gi han trøbbel nå? 

– Det er skyggesiden av dette; han er ingen karismatisk ideolog. Det kan bli vanskelig å samle tilstrekkelig mange for å nok oppslutning om mange av sakene. 

Saken fortsetter under annonsen

Velferd mot ulv?

Hvis Støres ledelse av en samarbeidsregjering ender opp som en lang rekke transaksjoner; en evig hestehandel, kunne man tenkt seg at Arbeiderpartiet like gjerne kunne ha regjert alene, og fått støtte fra sak til sak i Stortinget, mener Arnulf.

Han tror imidlertid at på kort sikt vil det enkleste være å forhandle frem en regjeringsplattform sammen med Senterpartiet og SV. 

– Da blir det minst klaging og utskjelling for åpen scene etterpå, og det går greit en stund. 

Vanskelighetene kommer hvis blir for lite som forener partiene, og politikken blir en markedsplass for ideer. Når SV får et gjennomslag innenfor velferd mot at Senterpartiet får skutt en ulv.

Da blir det transaksjonspolitikk, mener han.

Kan få Ernas problem

Saken fortsetter under annonsen

Hvis Støre skulle vise seg å være flink til å inkludere andre partier, så risikerer han imidlertid likevel å få Erna Solbergs problem. 

– Han kommer til å fremstå som kompromissvillig frem til et punkt der hvor partiet føler at det ideologiske grunnlaget deres er i ferd med å forvitre, sier Arnulf.