NHH-professor Christine Meyer mener at det kan være en god ide å delegere makt og myndighet ned på teamnivå i offentlig sektor. 

Foto

Mariam Butt / NTB

Christine Meyer om mulig tillitsreform: – Bør gå inn i ansvarsfordelingen mellom politikere og ledere i offentlig sektor

Publisert: 23. september 2021 kl 14.08
Oppdatert: 24. september 2021 kl 09.26

En mulig tillitsreform bør både handle om å gi ansatte i offentlig sektor mer ansvar og om å gå politikerne nærmere etter i sømmene.

Det mener Christine Meyer, professor strategisk endring ved Norges Handelshøyskole (NHH) og tidligere adm.dir i Statistisk sentralbyrå (SSB). Hun har også vært statssekretær for Høyre i Arbeids- og administrasjonsdepartementet og byråd i Bergen.

Det vites ikke hva partiene som diskuterer regjeringssamarbeid eventuelt vil legge i en tillitsreform i offentlig sektor; som de alle har snakket om før valget. Men Meyer oppfatter at de først og fremst ser for seg en reform på administrativt nivå. 

– Jeg oppfatter at de ønsker å gi ansatte i det offentlige mer ansvar og myndighet, og at de vil bort fra nitidige bestiller-utøver-modeller og stoppeklokke-kontroll, sier hun.

Meyer ser imidlertid også en mulig tillitsreform som en mulighet til å se nærmere på hvordan politikerne selv delegerer makt og myndighet til administrative enheter.

Tillitsbasert ledelse 2.0

Danmark har hatt sin tillitsreform lenge, og erfarer at det har gitt både mer kontroll og mer tillit. I denne artikkelen forteller Niels Thygesen fra Copenhagen Business School om erfaringene: 

Tilitsbasert ledelse – versjon 2.0

Politikernes dilemma

Saken fortsetter under annonsen

Christine Meyer har selv stått i dilemmaet, både som politiker og leder.

Som helsebyråd i ble hun stilt veggs i enkeltsaker der familier gikk til media fordi deres kjære ikke fikk sykehjemsplass.

I SSB sluttet hun som leder etter en svært offentlig konflikt om hvem som skulle ha siste ord i en omorganisering i SSB; den politiske eller den administrative ledelsen.  

– I enkeltsakene om sykehjemsplasser, mente jeg som helsebyråd at det var viktig å ikke overkjøre de ansatte lederne. Det var min jobb å stå opp for dem, også i vanskelige saker.

– Jeg mener ikke at enkeltsaker er uvesentlige, men jeg mener at politikere først og fremst skal vurdere overordnede føringer og tildelinger – og ikke gripe inn i enkeltsakene. Mange politikere glipper der, og ser på seg selv som ombudsmenn, ikke ledere.

– Det var den typen vurderinger det handlet om også i SSB?

– Vi var så godt som ferdige med en gjennomarbeidet prosess da det kom en anmodning om å ikke flytte på enkeltpersoner. Lignende ting skjer andre steder.

Saken fortsetter under annonsen

– Man er enige om prinsippene, men så bryter politikerne inn når prinsippene er i ferd med å bli til konkrete handlinger og politikk. Her skiller det offentlige seg fra ledelse i næringslivet, men offentlige ledere bør heller ikke være helt tonedøve.

Muligheter og fallgruver

Meyer er med i et forskerteam som for tiden studerer det som kalles agile team i privat sektor; smidige team som er tilpasningsdyktige og som selv i stor grad organiserer hverdagen sin. Hun mener at det å delegere makt og myndighet ned til team, kan være en god vei å gå også i offentlig sektor. 

– Vi ser i våre studier at dette ser ut til å virke veldig motiverende, sier professoren, som minner om at det å delegere ansvar også krever at det følger ressurser med og at den som får ansvaret har kompetanse nok. 

– I eksempelvis hjemmetjenesten vil det være snakk om ganske tøffe prioriteringer. Hvis ingen ledere gjør prioriteringene, må de ansatte prioritere selv. I tillitsreformer som er på trappene i noen av kommunene sier man at man skal forbedre tjenestene, men det gis ikke mer tid. Da er det ikke sikkert det blir så mye bedre – hverken for brukere eller for de ansatte. 

Meyer viser for øvrig til at politikere som vil delegere ansvar, må tåle at det gjøres litt mer feil. 

– Hvis man vil utvikle offentlig sektor og skape mer innovasjon, må det være rom for å teste og prøve ut litt mer. Og innimellom gjøre noen feil. 

Saken fortsetter under annonsen