Hvor mye innovasjon blir det hvis alle er «like»?

Foto

Istock/pixelfit

4 fallgruver som kan bremse nytenking

Publisert: 24. september 2021 kl 10.42
Oppdatert: 24. september 2021 kl 13.24

LEST OM LEDELSE. Det er lett å avvise nye forslag og dermed også nye løsninger, fordi vi tror vi allerede har et godt bilde av hvordan tingene henger sammen.

For å unngå å det, kan du innta holdningen som «smart opponent», skriver Chengwei Liu – professor ved handelshøyskolen ESMT i Berlin, i et innlegg på nettsidene til Harvard Business Review.

Han slår et slag for å være den som ser etter måter å gjøre business på som kanskje ikke virker logiske ved første øyekast, og som ikke er for avhengig av en liten gruppe mennesker som tenker «helt likt».

Det handler blant annet om å gå for mangfold, og å være «happy» på å komme fra sidelinjen.

At det finnes ulike typer beslutningsfeller, er velkjent fra psykologien. Liu har i sitt innlegg valgt å skissere opp fire fallgruver som han mener gjør at ledere kan misse på nytenkning. Her er de – til ettertanke: 

  • Dominant-logikk-fellen. Ledere har gjerne noen tankemodeller som de bruker for å ta strategiske beslutninger i en kompleks verden. De bruker dem og finsliper dem over tid. Fallgruven er å forenkle på en slik måte at man ikke utfordrer de sammenhengene/«logikkene» man mener å se mellom tingene.
    Slik unngår du det: Når du oppdager at enkelte former for logikk får dominere strategiske beslutninger, se aktivt etter om det er noe som taler imot og som kan utfordre logikken.

  • Elite-fellen. Dette er en mulig fallgruve når strateger stoler tungt på sine private elitenettverk for å utvikle ideer.
    Slik unngår du det: Gå bredt ut og fisk etter ideer og kunnskap hos «massene».

  • Stereotypi-fellen. Dette er en Lius beskrivelse av selskaper som ansetter dem de mener presterer best ut fra det som er dagens «standarder».
    Slik unngår du det: Ansett folk som kan noe du ikke har i organisasjonen fra før, og gi dem lov til å eksperimentere.

  • Kultur-fellen. Dette kan oppstå når ledere overser gode ideer i frykt for å bryte med profesjonelle eller sosiale normer på sitt felt.
    Slik unngår du det: Ikke bli en del av «klubben», samarbeid heller med andre «outsidere».

Saken fortsetter under annonsen