Foto

Istock/and-one (illustrasjonsfoto)

3 grunner til at folk lyver på jobben

Publisert: 1. juli 2021 kl 11.28
Oppdatert: 1. juli 2021 kl 23.24

LEST OM LEDELSE. Tillit er grunnmuren arbeidsliv og ledelse. Ledere må kunne stole på sine ansatte, og vice versa.

Men det hender likevel at folk lyver, og da bør lederen som skal håndtere dette først forsøke å forstå hvorfor det skjer, mener Liz Kislik.

Kislik er en erfaren konsulent, jobber med mellommenneskelige konflikter i selskaper i USA og har skrevet om årsaker til løgn i et innlegg på nettsidene til Harvard Business Review.

Hennes erfaring er at dette er tre vanlige årsaker til løgn:

  • Folk er redde for å irritere noen eller trigge konflikter
    De er redde for reaksjonene hvis de snakker sant, herunder å skuffe sjefen, skriver Kislik. Hun mener ledere bør bygge opp nok psykologisk trygghet på arbeidsplassen til at folk er komfortable med å snakke sant, også når svaret ikke er det man helst vil høre. Hun mener at løgn skal få konsekvenser, men råder lsamtidig ledere til å være tydelige på at det beste for en leder er å få servert sannheten.

  • De vil ikke avsløre sine egne svakheter
    Enkelte tyr til løgn for å virke flinkere og mer vellykkede enn de egentlig er. Kisliks erfaring er at de ofte gjør det fordi de ikke vet hvordan de skal forbedre seg. For en leder vil det da ikke være nok å ta tak i løgnen, mener hun. Kanskje må det strukturelle endringer til? Trenger han eller hun mer oppfølging og opplæring?

  • Enkelte har en personlig agenda
    Det kan for eksempel handle om et ønske om å avansere karrieremessig. Enkelte klarer ikke dette på ærlig vis, gjennom hardt arbeid, og tyr til løgn. Slike løgner ofte går utover andre medarbeidere i teamet, ifølge Kislik. Hun understreker viktigheten av at ledere både følger opp løgnene og passer på at de andre ikke blir skadelidende.

 

Saken fortsetter under annonsen