Foto

Istock/stockfour

3 tips for å lande drømmejobben

Publisert: 2. desember 2021 kl 08.05
Oppdatert: 2. desember 2021 kl 08.32

LEST OM LEDELSE. Karrieresenteret til London Business School (LBS) hjelper studenter og tidligere studenter. På hjemmesiden til LBS gir de tips til jobbsøkere.

Her er overskriftene og noen av tipsene i tre av dem:

1. Tenk igjennom hva du har av overførbar kompetanse – og din egen lederstil

Tekniske ferdigheter er viktige når du bytter jobb innenfor en bestemt funksjon eller sektor, men «ikke-teknisk», overførbar kompetanse kan være det som åpner dører inn til nye områder, poengterer karrieresenteret til London Business School.

I kategorien overførbar kompetanse trekker de frem mellommenneskelige ferdigheter, som å bygge tillit, utvikle relasjoner, jobbe i team og evnen til å identifisere og påvirke ulike interessenter/grupper. Samt kommunikasjonsferdigheter og evnen til å lytte.

Noe annet som kan være overførbart, er vurderingsevne og evnen til strategisk tenkning, innovasjon og problemløsing – det vil si; måten du bruker kompetansen din på

Hva angår lederskap, så gjelder det å tenke igjennom hvor man utmerker seg som leder. Er du visjonær, en som er flink til å ta beslutninger eller kanskje en som liker å utfordre? Eller er du opptatt av/flink til å gi medarbeidere makt og myndighet? Slike ting er det nyttig å tenke igjennom, mener karriereveilederne.

For å finne ut av disse tingene, skriv ned hva du har oppnådd og hvordan, råder LBS. Øv deg også på å snakke om toppferdighetene dine og stil – gjerne i bolker på 90 sekunder. Dét er en god øvelse for å lage et utkast til CV og søknad, men også for nettverksbygging og intervjuer. 

Saken fortsetter under annonsen

2. Tro at du kan gjøre en forskjell

Du må tro på at du, med den bakgrunnen du har eller med en tilleggsbakgrunn du lett kan skaffe deg, har overførbare og tekniske ferdigheter til å gjøre en forskjell i din neste rolle.

Hvis du ikke kan overbevise deg selv om dét, vil du ikke overbevise noen andre heller, skriver LBS.

Igjen – tenk igjennom hva du har oppnådd i nåværende og tidligere roller. Hva - og hvordan oppnådde du det? Hvordan påvirket det businessen, og hvordan vokste du og organisasjonen som et resultat av dette?

Spør deg også om hva du ønsker å oppnå i din neste rolle, og hvordan vil det være til fordel for din potensielle arbeidsgiver.

Å kunne sette ord på den forskjellen du tror du kan gjøre, bidrar til å demonstrere at du forstår hva organisasjonen du har lyst til å jobbe for trenger.

3. Vær nysgjerrig

Saken fortsetter under annonsen

Mange vil råde deg til å snevre inn nedslagsfeltet når du søker jobber, men karrieresenteret til LBS minner om at du kanskje ikke vet hva annet som finnes der ute og hvordan du kan bruke det du kan på andre områder.

De anbefaler å sortere potensielle jobbmuligheter i fire kategorier:

  • hva jeg helt sikkert vet at jeg vil gjøre

  • hva annet jeg vet at jeg kan gjøre

  • anbefalinger fra andre som kjenner meg

  • alternative muligheter som ser interessante ut

Karrieresenteret til LBS anbefaler å undersøke og identifisere muligheter innenfor hver kategori. Pluss at du tenker gjennom hva slags overførbar kompetanse du har og hvor sannsynlig det er at du kan få jobb.

Det kan åpne tankegangen din for et bredere spekter av karriereveier enn før.