Foto

Istock/Solstock

3 grunner til at delegering ikke fungerer

Publisert: 19. august 2021 kl 13.26
Oppdatert: 19. august 2021 kl 13.35

LEST OM LEDELSE. Dette hevder konsulenten Sabina Nawaz i et innlegg på nettsidene til Harvard Business Review.

Hun skriver at du gjennom å delegere kan bidra til at de ansatte får utvikle seg, samtidig som din egen oppgaveliste blir kortere.

Men, legger hun til, det er mange ledere som ikke lykkes når de delegerer.

Noen av dem bruker selv mye tid på å rette opp arbeid etter å ha delegert uten hell.

Nawaz skisserer i HBR-innlegget det hun erfarer er noen av de vanligste grunnene til at delegering feiler:

  • Fravær av kritisk tenkning
    Hvis du for tidlig og for ofte hopper inn for å bidra med din egen innsikt, vil de som jobber for deg ikke få mulighet til å utvikle sin egen ekspertise. Det går også utover selvtilliten til folk. Det er heller ikke bra hvis bare én person står for mesteparten av den kritiske tenkningen på en arbeidsplass, mener Nawaz.

    Rådet hennes er: gi veiledning/coaching tidlig nok i prosessen med tanke på å lære teamet å tenke selv. Istedenfor å komme med svarene, still spørsmål.

  • For lite initiativ
    En leder Nawaz har vært coach for sa at han var overrasket over hvor lite initiativ medarbeiderne hans tok. Resultatet ble at han selv til stadighet maste og kontrollerte. Det var også han som foreslo hvor det måtte legges inn mer arbeid.

    Én taktikk for å få ansatte til å ta mer initiativ, er å be dem om å skrive ned notater, handlingspunkter, datoer og eierskap i møter, anbefaler Nawaz. Samt å starte det neste møtet med å følge opp på de løftene som er gitt.

  • For dårlig kvalitet
    Bidra til at det blir lettere for teamet ditt å levere kvalitet. Nawaz råd på dette punktet er å gjøre teamet oppmerksomme på vanlige feil på forhånd, med forslag til hva du faktisk ønsker. Istedenfor å klage over eksempelvis lange titler på foiler i en presentasjon i etterkant, fortell på forhånd at titlene skal være korte. Når noe er blitt feil, påpek feilen, gi noen kommentarer og be om en forbedring – uten at du serverer løsningen.

    Det vil ta mer tid i starten, men spare deg for tid på sikt ettersom teamet etter hvert vil lære seg. For å få til og ha tid til dette, må du kanskje legg inn en tidligere deadline.

 

 

Saken fortsetter under annonsen