Vil ikke ha eksperter inn i styrene
Debatten om hvem som har en rettmessig plass i styret, er helt i startgropen. Kritikerne vil ha inn eksperter - gjerne på klimaendringer. Men styreveteraner advarer.
Dagens Perspektiv møter Swedbank Norge sjefen som også leder valgkomiteen i Equinor, under «Leading for the future»- konferansen. Tone Lunde Bakker var på plass for å diskutere optimal sammensetning av styrene.
Bakgrunne var den internasjonale elektrogiganten Siemens tilbud til den 23 år gamle tyske klimaaktivisten Luisa Neubauer om en plass i selskapets styre.
Hun takket til slutt nei fordi hun mente at hun ved å godta tilbudet ville miste retten til å kritisere selskapet.
Burde klimaeksperter og unge mennesker få plass i styrerommene?
– Det er ikke riktig å ha en klimaekspert eller en teknologiekspert som styremedlem fordi de må kunne se det overordnende bildet. Det er også urettferdig overfor en 25-åring og andre unge mennesker å plassere ansvaret hos en person med begrensede erfaringer, sier Tone Lunde Bakker til Dagens Perspektiv.
Når det er sagt, understreker hun at det er viktig å ha ulike perspektiver i styrerommene.
Lunder Bakker er at den oppfatning at dersom man følger med på hva som skjer i samfunnet og selskapet generelt, vil man ikke trenge eksperter som styremedlemmer.
– Som styremedlem er du ansvarlig for alle beslutningene styret tar, sier hun.
Ser utenfor Norge
I styret til Equinor tilstrebes det at halvparten av de åtte aksjonærvalgte styremedlemmene er utenlandske.
I dag er det tre av fem med utenlandsk bakgrunn.
Internasjonale kompetanse og erfaring er noe Lunde Bakker mener er nødvendig for norske og nordiske selskaper som driver globalt.
– Internasjonale styremedlemmer kan være litt tøffere og flinkere til å utfordre.
Hun påpeker at selv om mange av de nordiske selskapene driver virksomhet internasjonalt, består styrene kun av enten nordmenn, svensker eller dansker. Det mener hun er uklokt.
– Nordmenn er veldig tillitbaserte og vi har flate organisasjonsstrukturer. Internasjonale styremedlemmer tenker litt annerledes, og det tror jeg er viktig. Noen styrer kan selvsagt få litt problemer fordi diskusjonen da vil gå på et annet språk og det må man jo venne seg til.
Equinor ser bredere
De siste årene har Equinor gjennomgått store endringer fra å være et rent olje- og gasselskap til å bli et bredere energiselskap.
– I valgkomiteen nå er det derfor viktig at vi sørger for at man får den type kompetanse i styret som drar i den retningen som selskapet jobber mot, sier Lunde Bakker.
Styret i Equinor har alltid sittet på en tung kompetanse innen olje og gass, men har de siste årene fått inn styremedlemmer med bredere energierfaring.
– Hvis vi skal gjøre noen endringer i styret fremover, vil vi se etter bredere energi kompetanse inkludert fornybar energi, sier hun.
Holdningsendring i styret
De siste seks årene har styret i Equinor fått et nytt styremedlem nesten hvert år.
– Det er viktig å understreke at de sittende styremedlemmene utvikler kompetansen sin hele tiden.
De fleste styremedlemmer sitter i andre styrer eller fungerer som operative ledere.
– De sitter ikke isolert i styret. Impulser om fremtidig lederskap og bærekraft er derfor noe disse styremedlemmene tilegner seg i deres andre roller. Det vil si at vi ikke trenger å endre styremedlemmer for å møte morgendagens utfordringer
Den største endringen hun har sett blant styremedlemmer handler om holdningene til mer bærekraftig verdidrevne selskaper.
Hun legger også til at styret når som helst kan bringe eksperter inn i styret for å forklare komplekse temaer og at mye av kompetansen om blant annet bærekraft og digitalisering allerede eksister i.
På jakt etter disse ferdighetene
Hvert år kartlegger valgkomiteen til Equinor hva de mener styret trenger og vurderer det opp mot eksisterende styre.
– Jeg har Equinor i tankene hele tiden når jeg møter nye folk. Valgkomiteen bruker også nettverket sitt aktivt.
Det er likevel en grundig kartlegging som skal til for å finne ut hva styret har behov for.
– Vi gjennomgår strategien til selskapet for å finne ut hvilken kompetanse selskapet vil ha bruk for de neste ti årene. Vi har også rådgivere som hjelper oss med å finne profilene vi er på utkikk etter.
– Det er sjeldent styret klarer å få alt de er på utkikk etter i en og samme person. Rådgiverne synes ofte vi er kravstore når det gjelder alle kvalifikasjoner vi ser i et potensielt styremedlem, sier Lunde Bakker.
Hun legger til at personlige egenskaper og om du fungerer i et team også er viktige kvaliteter i jakten på gode styremedlemmer.
– Det gjelder ikke bare å være faglig kompetent og det å ha en spesiell erfaring, man må også ha de personlige egenskapene som må til. Styret må jobbe sammen som et team og stå samlet i de beslutningene de tar.
De siste årene har alt som skjer på IT- og teknologifronten vært av stor interesse.
Tar tid å snu
Hva tenker du om kritikerne som mener styrene ikke henger med i tiden?
– Bærekraft er på agendaen for styrer og jeg er sterkt uenig med de som mener at styrer ikke henger med i tiden og ikke fokuserer på de rette tingene. Det tar selvsagt tid å snu et stort selskap. Noe av det mest spennende som diskuteres, er tidsaspektet i forhold til bærekraft og langsiktig avkastning.
Styrets oppgave er å tenke på alle selskapets interessenter som ansatte, leverandører og banker, investorer. En måte å få virksomheter til å snu seg raskere, tror Lunde Bakker, er press fra investorer.
Selv inviterer hun de største investorene inn til valgkomiteen for å få synspunkter fra dem for hva som trengs i styret. De siste årene har hun kun fått en henvendelse fra investorer i året.
– De kan være med på å påvirke. Investorene kan nok bli mer aktive i å gi sine synspunkter.