Arne Johannessen har jobbet som fagforeningsleder og politileder i en årrekke. Han mener politireformen stort sett er til det gode. Men at den er underfinansiert.

Foto

Vest politidistrikt

Arne Johannessen

– Vi har vunnet mer enn vi har tapt gjennom reformen

Publisert: 16. april 2020 kl 11.10
Oppdatert: 16. april 2020 kl 11.11

Det sier politisjef for Sogn og Fjordane i Vest politidistrikt, Arne Johannessen. Han kjenner politiet bedre enn de fleste, etter 21 år som forbundsleder i Lensmannsetatens landslag og Politiets fellesforbund og de siste sju årene som politileder.  

– Det er i dag et mye skarpere fokus på kvalitet, kompetanse og ledelse. Og alt det er blitt mye bedre, sier han.

Sentralisering på godt og vondt

– Men det er åpenbart at politireformen har ført til mer sentralisering, sier Johannessen.

– De valgte jo det verst tenkelige ordet på reformen. Dette er ingen «nærpolitireform». Det er en kvalitetsreform. Det handler om å kunne henge med i utviklingen

Den erfarne politilederen kjenner seg igjen i mye av det de 16 topplederne i politiet beskriver i et nytt forskningsprosjekt fra Politihøgskolen. At det har skjedd en sentralisering kan ingen bortforklare ifølge Arne Johannessen. Men dette er en villet utvikling.  Norsk politi trenger sterkere fagmiljøer. Det var helt klart at en del lensmannskontor var altfor små, påpeker han.  

– Så endringene som kom med reformen har vært en nødvendig endring.  Men man har kanskje gått for langt på noen områder. Nærheten til lokalmiljøet er blitt borte mange steder.  – Der har man mista noe verdifullt på veien.

Saken fortsetter under annonsen

Det er ingen tvil om at politireformen er sterkt underfinansiert

Men Arne Johannessen mener også at politiet har vunnet mer enn etaten har tapt gjennom reformen.

– Ja, det er blitt mye mer sentralisering. Men det er ikke bare negativt.

– For eksempel er det forebyggende politiarbeidet i dag basert mer på etterretning og analyse, og har, i alle fall her i Sogn og Fjordane, blitt mye bedre, sier han og utdyper:

– Det er mer profesjonalisert. Vi deler kunnskapen vår. Og det gjorde ikke politiet tidligere. Kriminologen Liv Finstad sa dette godt en gang: «Hadde politiet visst det politiet vet, hadde ting blitt mye enklere».

– Det sitter enormt mye kunnskap hos den enkelte polititjenestemann. Nå klarer vi å dele denne kunnskapen.  

Ressursene følger ikke med

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg har jobbet 21 år som forbundsleder og flere år som leder. Jeg tør påstå at vi aldri har hatt et mer dyktig politi enn i dag, sier Arne Johannessen.

– Vi har aldri hatt bedre ledere og vi har aldri hatt bedre kvalitet på politifolkene våre.

Men denne reformen gjør det også mer krevende å være leder, understreker han.

– Politifolk er tradisjonelt gode på operativ kommandoledelse. Og det trengs jo i skarpe situasjoner. Men ikke i daglig drift. Der sliter nok en del politiledere.

Den største utfordringen handler ifølge Arne Johannessen om ressurser. Norsk politi har for få folk og for dårlig utstyr, særlig innen IKT. Det er en del basisting som ikke har fulgt med på reformlasset, og da får selve reformen skylda.

– Det er ingen tvil om at politireformen er sterkt underfinansiert. Det er hovedårsaken til at den blir diskreditert blant mange ansatte, sier Arne Johannessen.